Петък,

Хампарцумян попиля "Газпром", предупреждението

От: Агенция Стандарт -
23880
Хампарцумян попиля "Газпром", предупреждението
A
A
A

Банкерът Левон Хампарцумян коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS, че е много вероятно в борбата с инфлацията, понеже включва повишение на лихвите, да се стигне до рецесия. „Някои неща ще трябва да се свият. Енергийният проблем си остава. „Газпром” всъщност е едно оръжие. Това не е нормална търговска компания”, каза той.  

„Аз не мисля, че ще видим резки скокове в лихвите, но тенденциите са към повишаване. Това е очакван процес. Дали това ще доведе до рецесия и икономическо забавяне, предстои да видим. При всички случаи ще има определени затруднения. Ще стане по-трудно за някои да си изплащат кредитите”, коментира банкерът.

Хампарцумян обясни, че това, което се говори, е, че Европейската централна банка прогнозира 2-2.5% основна лихва догодина по това време.

„Сега лихвата е 0.75%. Ако проблемът стане системен и ако се види, че обслужването на ипотечните кредити става непосилно за преобладаващата част от хората, които са ги взели, тогава ще се помисли за удължаване срока  на ипотеката. Или някакъв вид реструктуриране, или нещо друго, което би направило обслужването на кредитите поносимо. Разбира се, всичко това не води до икономически растеж. Това са ефектите, които биха могли да настъпят от това как ще върви борбата с инфлацията. Когато едно нещо започне да струва повече, отколкото трябва, ограничаването на потреблението му е също антиинфлационен ефект. Ако искаме да се справим с инфлацията, трябва да ограничим рязко всички не необходими разходи. Ако можем да пестим от енергия, и неща, които рязко са поскъпнали, ние пращаме сигнал на продавачите, че увеличаването на цените не може да бъде безкрайно”, каза Хампарцумян.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията