Хампарцумян с неудобен въпрос към президента и премиера

Заради активното бездействие на много хора не успяхме да влезем в еврозоната, заяви банкерът

Хампарцумян с неудобен въпрос към президента и премиера | StandartNews.com

"Заради активното бездействие на много хора не успяхме да влезем в еврозоната. За да се случи това през 2025 г., трябва да изпълним техническите критерии и политически да будим доверие в партньорите си. Те трябва да са убедени, че ставаме и да са сигурни, че наистина искаме да сме там. Ние ще бъдем почти невидими икономически. Но си представете един член от еврозоната, който започне да се прави на Орбан и да вдига гири. Г-н президентът, както учи Байдън на дипломация, да започне да дава акъл на големите момчета, например. Същевременно обаче страната ни ще е част от взимането на решения, ще сме в кухнята и когато има равенства в противопоставянията, да наклоним везната към едната или към другата посока. Ако подберем добри чиновници, които да управляват процеса, ще имаме някакви допълнителни изгоди". Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред BGonAir, предаде Епицентър. 

"Домбровскис освен икономист, е и добър дипломат. Той ни каза да си оправим нещата, да си гласуваме законите, да направим разяснителна кампания, да укротим кресльовците, които искат референдуми.

Инфлацията беше сложена най-отгоре, защото е по-неутрален критерий, но другите неща са също толкова важни. Очевидно има основание за това, което ни се случва. Търговците на страх в политиката са най-важните хора, които виждаме. Непрекъснато ни плашат, че ще влезем във война, че ще има инфлация, ако влезем в еврозоната, ще загубим суверенитета си.

Българските царства са използвали византийски монети, след Османското робство имаме лев, който е бил вързан за франка, а след това сме в рублевата зона на Съветския съюз. Българският лев е бил независим 7 години, когато катастрофира драматично по време на управлението на някои хора, които и днес дават акъл и сега пак са на доста високи позиции. Те ни казват как не сме готови за еврозоната, трябвало да се случи някой друг път... Накрая суверенитетът на българския лев е загубен отново през 1997 г. с валутния борд.

В момента сме в някаква демо версия на президентска република.

Сега, когато е ясно, че няма да влезем в еврозоната, слушам президента и премиера, които обясняват как това било стратегическа цел. А къде бяха предишните месеци и защо тогава не го казаха?

С тази инфлация и с този дефицит няма как да ни приемат през 2025 г. Ние обаче можем да приемем бюджет и да изпълним техническите критерии, защото през 2022 и 2023 г. имахме възможност да спекулираме, в добрия смисъл на думата, с кризата, с войната в Украйна, с ковид и т.н.

Хърватия по три критерия например не беше напълно изрядна. За България възможността за такъв компромис, доколкото чух какво каза Домброскис, доближава нулата", каза още Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай