Четвъртък,

Хампарцумян разкри колко ще растат лихвите тази година

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
1246
Хампарцумян разкри колко ще растат лихвите тази година
A
A
A

БНБ определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 за предходния месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре, подчерта пред НоваНюз банкерът Левон Хампарцумян.

Според него тенденцията е към повишаване на основния лихвен процент. "Целта е борба с инфлацията. В Европа това се прави по-плавно отколкото в Америка. В рамките на 18 месеца процентът може да приближи 4,5-5%. Повишаването му е техническо, не се определя, а се декларира от БНБ. Ако се случи рязко, може да доведе до кредитен колапс и икономически затруднения. БНБ не може да играе проактивна роля при процента на основната лихва. Вдигането на лихвата е, за да се охлади ентусиазмът за кредити", разкри Хампарцумян.

Относно внесения от служебното правителство проектобюджет банкерът смята, че целта е да достигне 3%, а вдигането на данъците няма смисъл и води до неефективност. "Направата на бюджета е провокация от Министерството на финансите", допълни Хампарцумян.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com