Хампарцумян каза какво ни чака

Банкерът коментира решението на БНБ да повиши ставката на задължителните минимални резерви

Хампарцумян каза какво ни чака | StandartNews.com

Очаква ни един период, в който лихвите ще бъдат относително по-високи. Защото ние преживяхме периода, в който бяха ненормално ниски. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира решението на БНБ да повиши ставката на задължителните минимални резерви от 10% на 12%.

"Някои от потребителските и ипотечните заеми също ще започнат да поскъпват, зависи как е структуриран договорът. Част от инструментите за борба с инфлацията е повишаването на лихвите, с цел част от тези свободни пари, които са на пазара и които не са покрити от другата страна със стоки и услуги, да се приберат обратно", обясни той пред БНТ.

"БНБ е много обрана. Тя казва - вижте, рязкото повишаване на задлъжнялостта може да доведе в бъдеще до затруднения на определени кредитни портфейли, които са били по-агресивни. Това е, което казва БНБ - нито повече, нито по-малко. Тя не предсказва криза, предупреждава да се внимава", заяви Левон Хампарцумян.

Според банкера обаче, увеличаването на депозитите значи доверие в банковата система. "И означава работеща икономика, в която една част от хората, които печелят, имат възможност да спестяват. Както по кредитите така и по депозитите можем да очакваме период с по-високи лихви, сега динамиката няма да бъде драматична, по-скоро постепенна", коментира Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай