КЕВР: Битовите абонати на ток не са длъжни да излязат на свободния пазар

КЕВР: Битовите абонати на ток не са длъжни да излязат на свободния пазар | StandartNews.com

Битовите абонати на ел. енергия не са длъжни да излязат на свободния пазар. Това съобщиха от КЕВР на своя пресконференция. Трите ЕРП-та са внесли предложенията си стандартизирани товарови профили (тарифи), EVN са предложили 9, CEZ - 8, ЕНЕРГО - ПРО - 7, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Няма задължителна разпоредба, вие знаете, че КЕВР излезе с ценово решение, което е валидно до края на месец юни. Освен това няма норма, която да налага битовите потребители незабавно да излязат на свободния пазар. Те ще имат право на избор да излязат на пазара, но не да бъдат задължени да го сторят това. Ние имахме среща с представителите на чешкия регулатор. И фактически ни беше казано, че целият този процес в Чехия е продължил близо 6 години, като в първите 3 години почти никой от битовите потребители не е пожелал да излезе на свободния пазар. В последствие те практически са излезли. Стандартизираните товарови профили бяха представени в предвидения срок, който беше до края на януари от трите ЕРП-та. От тяхна страна се предлагат 9 профила от EVN, 8 от ЧЕЗ и 7 от Енерго про. Искам веднага да отбележа, че те не подлежат на решение от страна на КЕВР. Ние нямама такива правомощия", обясни той.

"Това, което комисията трябва да направи, е в рамките на месец февруари да проведе работна среща, на която да изслуша всичките аргументи, които са ръководили трите дружества за създаването на стандартизираните товарови профили. След което, в зависимост от това кога дружествата ще имат пълна готовност, те ще бъдат приложени по отношение на потребителите - както битовите, така и стопанските. Очаквам това нещо да стане не по-късно от месец април, а може би още и през месец март. Важното е, което искам да отбележа, че този срок не задължава, особено битовите потребители, да излязат от регулирания пазар", каза още Иванов, цитиран от БНТ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай