Проблем с криптовалутата. Откриха нови рискове

опасност за личните данни

Проблем с криптовалутата. Откриха нови рискове | StandartNews.com

Днес Кения обяви , че спира криптовалутата  "Уърлдкойн"  (Worldcoin), чиято система  за верифициране се базира върху разпознаване на ириса, в очакване на резултата от проучване относно "сигурността и защитата на личните данни, събрани от компанията", предаде Франс прес, цитирано от БТА

Шефа на "ОупънЕйАй" (OpenAI) Сам Алтман, пусна системата "Уърлдкойн" в Германия. Тя е обект на проучвания и от европейските регулатори, най-вече във Франция и Германия.

Целта е "Уърлдкойн" да се превърне в един вид цифров паспорт, който функционира благодарение на блокчейна, позволявайки на потребителите да потвърдят онлайн самоличността си, без да споделят лични данни. За да получи тази верификация, потребителят трябва да се подложи на сканиране на ириса от "брокер на обектни заявки" - биометричен апарат, разработен за "Уърлдкойн".

Кенийското министерство на вътрешните работи обяви днес в комюнике, че "спира незабавно дейностите с "Уърлдкойн", докато регулаторните органи не установят липсата на какъвто и да е риск за обществеността".

Тази криптовалута се радва на значителен успех в източноафриканската страна, която е особена засегната от инфлацията.

Няколко хиляди души са се наредили вчера на опашка в търговските центрове и в основния конферентен център в столицата Найроби, за да се подложат на сканиране на ириса и да получат еквивалента на 7000 шилинга (45 евро) във виртуална валута, заяви пред АФП журналист, който е станал свидетел на случилото се. По-голямата част от хората след това препродавали незабавно токените.

Правителството на Кения обяви, че е започнало проучвания, за да "установи автентичността и законността на дейностите, безопасността и защитата на събраните данни, както и начинът, по който тези данни ще бъдат използвани".

"Уърлдкойн" не отговори на молбата за коментар на АФП.

Тази криптовалута, която е под прицела на няколко европейски регулатори, в момента не е достъпна в САЩ, където властите се опитват да регулират по-добре крипто сектора.

"Уърлдкойн" е разработвал проекта в подължение на три години и 2 милиона души са се включили в тестовата фаза, за да получат цифров паспорт с наименованието "Световен идентификационен документ" (World ID).

Около 1500 "брокери на обектни заявки" ще бъдат разпространени в света, за да могат милиони други потребители да се запишат, се посочва на сайта на "Уърлдкойн".

Стойността на токена, която първоначално е била 1,70 долара, е скочила до 3,58 долара, преди отново да се понижи до 2,37 долара, според сайта "КойнМаркетКап", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай