Kaufland потвърждава ангажимента си за опазване на климата

Компанията разработи своя стратегия за климата и с конкретни климатични цели

Kaufland потвърждава ангажимента си за опазване на климата | StandartNews.com
  • Компанията разработи своя стратегия за климата и с конкретни климатични цели

Kaufland България прави следваща стъпка и измерим принос за постигане на Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C с разработването на климатична стратегия и специфични климатични цели, които се основават на методологията на Инициативата за научно обосновани цели (Science Based Targets Initiative/SBTi). Стратегията е в контекста на устойчивите действия на компанията, които са част корпоративните цели.

Още през август 2020 г. групата Schwarz Group, част от която е Kaufland, се присъедини официално към SBTi и се ангажира да формулира научно валидирани климатични цели. В допълнение към усилията на групата и въз основа на съществуващите данни Kaufland България е определила специфични цели и мерки, чрез които емисиите на CO2 в бизнеса й и по веригата на доставка трябва непрекъснато да бъдат намалявани. В съответствие със стратегия за климата Kaufland България следва подхода първо да избягва емисиите, след това да ги намалява и компенсира там, където друго не е възможно.

За постигне на амбициозните си климатични цели Kaufland България разработи обширен план за действие като част от своята климатична стратегия – той се отнася не само за емисиите в собствените обекти на компанията, но и за емисиите, възникващи във веригата й на доставка.

Освен това Kaufland ще определи стимули за своите доставчици да намалят сами емисиите си. Доставчиците, които са отговорни за 80% от свързаните с продукти емисии от обхват 3*, ще бъдат ангажирани да определят климатична цел съгласно критериите на SBTi до 2026 година.

„Искаме да се противопоставим на изменението на климата със стратегически подход, научна експертиза и ясни цели. Вече имаме данни за нашия въглероден отпечатък. Сега формулираме научно обосновани климатични цели, базирани на методологията SBTi, и инициираме конкретни мерки, за да запазим климатичните ни въздействия възможно най-ниски.", коментира председателя на Управителния съвет на Kaufland България Иван Чернев.

Част от мерките за опазване на климата, които компанията предприема, включват сертификация по стандарта „Системи за управление на енергията“ ISO 50001, използване на иновативна климатичната охладителна система, израждане на фотоволтаични инсталации за собствени нужди на покривите на хипермаркетите, въвеждане на нови стандарти в логистиката с иновативни сгъваеми палети, изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили на паркингите на свои обекти, използване на рециклируеми каси за многократна употреба при плодовете и зеленчуците и други. Вижте повече на: kaufland.bg/opazvane-na-okolnata-sreda

*Преки емисии на парникови газове от източници, които са собственост или са под контрола на дружеството (обхват 1); непреки емисии на парникови газове, дължащи се на производството на закупената и консумирана електроенергия, пара, топлина или охлаждане (наричани заедно „електричество“) (обхват 2); всички непреки емисии на парникови газове (не попадащи в обхват 2), които възникват „надолу“ и „нагоре“ по веригата на създаване на стойност на оповестяващото дружество, включително емисии нагоре и надолу по веригата (обхват 3).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай