Kaufland намалява пластмасата с 35% до 2027 година

Компанията предлага на българските потребители редица стоки от 100% рециклирана пластмаса

Kaufland намалява пластмасата с 35% до 2027 година | StandartNews.com
  • Компаниите от групата Schwarz изпреварват заложеното в своята REset Plastic стратегия и си поставят още по-амбициозни цели за следващите години
  • В края на септември Kaufland България предаде за рециклиране над 28 тона пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани в автоматите за обратно приемане на опаковки в обекти на веригата

Kaufland ще използва 30% по-малко пластмаса в опаковките на своите собствени марки продукти до 2025 г. и 35% по-малко до 2027 г.  (в сравнение с базовата 2017 г.). Целта е валидна за всички компании от групата Schwarz, от която е част Kaufland, и е поредна амбициозна стъпка от груповата стратегия REset Plastic.*

През финансовата 2022 г. (в сравнение с базовата 2017 г.) във всички страни, в които присъства, Kaufland отчита спад от 33% в употребата на пластмаса. За същия период веригата постига и друг значителен напредък - 50% рециклируемост на опаковките си. Kaufland отчита и резултат от близо 24% по отношение на ангажимента за включване на рециклат в опаковките на собствените марки продукти.

Чрез разнообразни мерки компаниите от групата Schwarz изпреварват заложеното в стратегията и вече надхвърлиха първоначалната си цел за използване на 20% по-малко пластмаса в опаковките на собствените марки продукти до 2025 г. в различните държави - резултатът за фискалната 2022 г. е 28 на сто. Затова е формулирана новата още по-амбициозна цел. Напредъкът и по другите цели на REset Plastic е значителен за Schwarz групата като цяло: постигане на резултат от 17% по отношение на ангажимента за включване на средно 25% рециклат в опаковките на собствените марки продукти и на 53% по отношение на целта за постигане на максимална рециклируемост на тези опаковки.

Компаниите от Schwarz групата предприемат редица общи действия по стратегията и в България. В края на март тази година в пилотен проект на Schwarz групата у нас Kaufland и Lidl станаха първите търговски вериги в България, които въведоха автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. В тях срещу всяка върната бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки. В края на септември Kaufland България предаде за рециклиране над 28 тона пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани през последните няколко месеца в автоматите за обратно приемане на опаковки, които са в хипермаркети на компанията в София, Пловдив и Варна.

Част от REset Plastic стратегията е и международната инициатива „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective“. В нея участват служители от всички подразделения на Schwarz от различни страни и обединяват усилията си в доброволчески акции за премахване на пластмасовите отпадъци от околната среда. През изминалия уикенд над 300 доброволци на Kaufland и Lidl събраха близо 3,5 отпадъци в района на река Стряма до Пловдив и на река Тополница до Копривщица.

Напредъкът на Kaufland България

За постигане на заложените в REset Plastic цели Kaufland България прилага последователни и всеобхватни мерки.

От септември 2022 г. Kaufland предлага торбичка за хляб за многократна употреба от 100% рециклирана пластмаса. Тя е изработена от преработени пластмасови опаковки и е алтернатива на еднократните торбички за хляб от пластмаса и хартия. В асортимента на веригата освен торбичка за многократна употреба за хляб, има и такава за плодове и зеленчуци, както и пазарска торба, в чийто състав има 80% рециклирано отпадъчно фолио от хипермаркетите на компанията.

Компанията предлага на българските потребители редица стоки от 100% рециклирана пластмаса като текстил, кутии за съхранение, спортни облекла, серия от стоки за домашни любимци и други. Към момента пластмасата е намалена в редица продукти от собствените марки на Kaufland – при серията веган и вегетариански продукти K-take it veggie, бутилките на моторните масла MyProject са от 100% рециклат, а напитките K-to go са с премахнати пластмасови капаци. От началото на 2020 г. Kaufland не предлага пластмасови прибори и съдове за еднократна употреба, а само техни устойчиви алтернативи, като така веригата пести 88 тона пластмаса годишно.

За максимално улеснение на клиентите, продуктите от собствените марки на Kaufland, които са оптимизирани по отношение на пластмасата, както и тези за многократна употреба, са означени със специални лога като "Опаковано с отговорност", "Произведено без микропластмаса", "Използвай пак и пак".

Kaufland е традиционен партньор и на една от най-големите у нас инициативи в подкрепа на рециклирането у нас - „Книги за смет“. През 2022 г. в нея са събрани и впоследствие рециклирани над 20 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай