Каримански зарадва българите, отрезви политиците

2,9% от БВП е бюджетният дефицит към края на 2022 година

Каримански зарадва българите, отрезви политиците | StandartNews.com

2,9% от БВП е бюджетният дефицит към края на 2022 г., т.е. страната ни се е съобразила с изискванията на Европейския съюз, стана ясно от интервю на съветника към Министерството на финансите Любомир Каримански.

„За 2022 г. бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП. Ние сме в рамките на 3%. Но ако говорим за касова основа, това са пари в наличност в държавата към края на 2022 г., имаме дефицит от 3,3%, но забележете на графиката, че има 2,3% (които са в размер на 3,7 млрд. лв.) средства от ЕС, които не са усвоени към края на миналата година, заради липсата на реформи“, каза още той.

Каримански посочи също така, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна дейност, за да могат да се усвоят отпуснатите от ЕС пари. Страната ни трябва да изпълни общо 66 критерия.

Той посочи, че към момента сме изпълнили само 21, т.е. трябва да се работи по останалите 45 критерия, които са свързани предимно със законодателни промени – като например закона за електронното управление и влизането в сила на изменения в закона за енергетиката и в подзаконовите актове относно енергийната бедност.

Големият въпрос за него е дали трябва да се отвори Плана за възстановяване и устойчивост или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по получаването на европейското финансиране.

„Нексо“ не е банка, защото няма лиценз от регулаторните органи нито в ЕС, нито в САЩ. Не може да е банка. В света съществуват два типа разделение на дейностите във връзка с криптоактивите и с като цяло с финансовите услуги. В Европа сме регулаторно ориентирани, т.е. разчитаме, че регулацията ще бъде водеща. В Азия и САЩ са по-пазарно ориентирани“, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай