Как Азербайджан удря Русия. Разкритие на експерт

Той посочи и виновника за скъпия газ у нас

Как Азербайджан удря Русия. Разкритие на експерт | StandartNews.com

Това, което на Азербайджан не му стига, ще го купи от Русия и пак да го вкара в Европа, коментира енергийният експерт Красимир Манов. 

Няма да ни е студено. ЕС е могъщ. Въпросът с нефта е решен, въпросът с въглищата е решен. Има проблеми с природния газ, но и той ще е решен", коментира той пред Нова нюз.

"Ще е трудно да се искат нови количества газ от Азербайджан, защото Азербайджан произвеждат около 31 милиарда, а продават 34. Това, което на Азербайджан не му стига, може да го купи от Русия и пак да го вкара в Европа. ", допълни Манов.

На въпрос дали сме енергийно независими от Русия, ако газът, който идва в България "по друга линия" пак е руски, той отговори с дефиниция: "Енергийна независимост означава пълна либерализация на пазара и диверсификация. Това означава да имаш избор от няколко контрагенти да можеш да го получиш. Тогава цените падат надолу”.

По думите на експерта и в момента има хора и фирми, които могат да вкарат газ от Турция на половин цена в сравнение с тази на Гапром. "Защо не се прави? Разковничето се казва Александър Николов. Министърът на енергетиката е важният човек, който определя каква е политиката", посочи Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай