Кабинетът кани германци да възстановят “Диамант”

Вицепремиерът Даниела Бобева представила офертата пред шест водещи компании от силикатния бранш

Кабинетът кани германци да възстановят “Диамант” | StandartNews.com

Разград. Програмата за реиндустриализация на България включва и мерки за съживяване на конкретни предприятия у нас, които имат потенциал, но в момента са неработещи. Това обяви на среща с бизнеса и местните власти в Разград вицепремиерът Даниела Бобева.Тя лично вече е представила пред шест водещи в силикатния бранш германски компании възможностите да се съживи фалиралия завод за стъкло и порцелан "Диамант" в Разград.

 

Агенцията за чуждестранни инвестиции е презентирала предимствата да се развива отново силикатна индустрия в лудогорския център. Налице е суровинното находище на каолин, близо до града, има подготвени кадри и индустриална площадка, която разполага с пълна инфраструктура и ж.п. връзка до Дунава, обясни Бобева.

 

Правителството иска да се преустанови практиката с износ на български суровини, които могат да се преработват у нас и да се изнасят като продукти с висока добавена стойност. "Трябва да помислим, че имаме деца и внуци и да оставим нещо и за тях."коментира вицето.

 

Кабинетът усилено преговаря със Световната банка за възстановяване и изграждане на напоителни системи в селскостопанските региони. "Така ще осигурим производство на плодове, зеленчуци и селско стопански продукти, които да се преработват в индустриални мощности у нас. Това също е част от мерките за реиндустриализация на България.", коментира Бобева.

 

По настояване на бизнеса кабинетът ще предложи промени в трудовото законодателство, които да регламентират сезонната заетост. В момента отсъства каквато и да е регулация в този сегмент на пазара на труда. Сезонно наетите работят най-вече в сивия сектор. Ще предложим гъвкави форми за заетост и заплащане, които да позволят на фирмите да наемат хора, нужни за производството им според сезонните графици, обясни вицепремиерът.

 

Даниела Бобева съобщи, че правителството се надява, предложените от него промени в ЗОП да бъдат гласувани от депутатите без забавяне. Има среди, които искат регламентите за обществените поръчки да останат максимално дълго време такива каквито са и опитват да осуетят гласуването в пленарна зала. Предлага се да се пише нов закон, който да отчете изискванията на новите директиви, които ЕС ще предложи при разпределянето на бюджетни средства. Кабинетът обаче смята, че предложените промени са насочени към повече прозрачност, по-ускорени процедури и насърчаване на малките фирми да участват в конкурсите за разпределяне на обществените поръчки, затова не споделя идеята за протакане, призна заместникът на Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай