Изпуснахме ли влака за еврото? Политици и икономисти отговарят

България няма да въведе еврото на 1 януари 2024 година, обяви служебният кабинет

Изпуснахме ли влака за еврото? Политици и икономисти отговарят | StandartNews.com

Прогласената от служебния министър на финансите Росица Велкова информация, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., защото страната ни изостава с приемането на необходимото законодателство и не отговаря на критерия за инфлация, предизвика разнопосочни реакции.

След проведени разговори с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, е взето решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията. Договорено е да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, обяви в петък министър Росица Велкова. 

Последваха коментари от икономисти и политици за отложеното присъединяване на страната ни към групата на държавите - членки на Европейския съюз, приели еврото за своя официална валута, както и предположения кога може да е следващата дата, на която България да влезе в еврозоната.

България може да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, заяви министърът на финансите Росица Велкова

Ако се положат максимални усилия, България би могла да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, заяви днес министърът на финансите Росица Велкова. В предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио тя коментира, че има вероятност към юли тази година да успеем да покрием критерия за инфлация. 

Според нея, имайки предвид решението, което 48-ото Народно събрание прие за ускоряване на действията за присъединяване на страната към еврозоната, следващият парламент би могъл приоритетно да разгледа и приеме необходимите четири закона, които правителството отново ще внесе.

Така през юли тази година страната ни ще може да подаде извънреден конвергентен доклад. Разговорите, които водихме с Европейската комисия (ЕК), са, че ако целият процес мине гладко, няма да има законодателна и нормативна пречка България да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, каза Велкова.

По думите ѝ, ако това се случи, ще бъде прецедент, защото сега няма държава, която да се е присъединила към еврозоната с дата, различна от 1 януари, но не е забранено и невъзможно, посочи финансовият министър.

Еврозоната не е мираж и работата по приемането на общата европейска валута продължава, заяви зам.-министърът на финансите Методи Методиев

Служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, каквато е и уговорката с партньорите ни от ЕК, заяви заместник-министърът на финансите Методи Методиев, съобщиха от финансовото ведомство. Пред Нова телевизия Методиев каза, че еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж. По думите му служебното правителство е свършило много техническа и политическа работа, но страната ни не отговаря на два критерия. Зам.-министърът добави, че с действията си в последния месец от своето съществуване 48-ото Народно събрание е бламирало своето решение от 27 октомври 2022 г. за ускоряване процеса на приемане на еврото.

Според Методи Методиев следващата целева дата за влизане в еврозоната е свързана с изпълнението на реформите и с устойчивия тренд на инфлацията. „Надявам се следващият парламент да има тази евроатлантическа устойчивост, за да се приемат необходимите закони. Проблемът при предходния парламент, по отношение на промените в законите за еврозоната, ще стои и пред следващия, защото правителството е решено да внесе същите законодателни предложения, които не бяха приети. Затова политическият елит трябва да има ясната представа накъде и с какви темпове иска да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция“, категоричен е Методи Методиев.

България излага на риск кредитния си рейтинг с отлагането на членството си в еврозоната, смята икономистът Георги Ганев

С решението да отложи членството си в еврозоната България рискува доверието към кредитния си рейтинг и изпраща негативни сигнали към европейските партньори, коментира пред общественото радио старши икономистът в Института за пазарна икономика  Петър Ганев. Според него решението е очаквано, тъй като страната ни е изпуснала възможността да коригира процента на инфлацията и не е изпълнила задължителни ангажименти. По думите на Ганев обаче това, че България отлага членството си в еврозоната, не трябва да буди притеснение, защото процесът е стартиран и пътят е отворен. Важна е политическата ориентация, а не конкретната дата, коментира икономистът. "Въпросът е дали ние политически все пак ще запазим тази ориентация, тъй като виждам, че има много противоречиво говорене, референдуми, събират се подписи. Едно официално отказване от членство вече би имало тежки последици."

Правителството не направи необходимото, смята съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев

Българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви в своя позиция съпредседателят на „Продължаваме Промяната” и бивш министър на финансите Асен Василев. Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения. Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията, посочва в позицията си Василев.

Когато ние говорехме за еврозоната, всички бяха против, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Влизането в еврозоната е на два такта. Първият е политическо решение да те пуснат в чакалнята, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Броисов пред членове и симпатизанти на партията в Любимец. Това означава, че те харесват. Затова ни пуснаха нас, хърватите се учеха от нас, а нашите приятели от Румъния ги отделиха от нас, добави Борисов.

Като основен виновник България да не може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, пред bTV Борисов посочи съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, в качеството му на бивш финансов министър в кабинета "Петков". „Две години Асен Василев "помпаше" инфлацията по чудовищен начин. Той работи целенасочено, за да не влезем в еврозоната", посочи Борисов.

Предупредихме, че България не е готова за еврозоната, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП предупреди, че България не е готова за приемане на еврото от 01.01.2024 година, заяви в своя позиция лидерът на партията Корнелия Нинова. Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията. Свиването ѝ под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата. Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, а национално отговорна партия, посочва в позицията си Корнелия Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов приветства информацията, че България няма да приеме еврото на 1 януари 2024 г. 

"Приветстваме тази проява на здрав разум от страна на правителството и демонстрираното уважение към волята на стотици хиляди българи, които се подписаха и продължават да се подписват в подписката за референдума“, написа в профила си във Фейсбук Костадинов. Той припомни, че до момента в подписката за референдум за запазване на българския лев са се подписали 247 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай