Икономисти: Проблеми има, но бюджетът е стабилен

Особено притеснение в Министерство на финансите няма

Икономисти: Проблеми има, но бюджетът е стабилен | StandartNews.com

"Неизбежно е да има дефицити в социалната сфера. Сега новите моменти, които се появиха след март, това е неочаквания ръст на безработицата от една страна, от друга страна - много случаи, при които има спад на доходите, защото много работодатели са използвали неплатения отпуск като начин да съхранят работни места. Третият голям проблем са новите рискове за хората застрашени от бедност", обясни в сутрешния блок на БНТ икономистът Иван Нейков от Българския институт по труда и социалната политика.

Около 30% от децата в България са застрашени от бедност. Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени.

Икономистът от "ЕКИП" Стоян Панчев е на мнение, че бюджетът изглежда стабилен. Според него особено притеснение в Министерство на финансите няма. Част от програмите, свързани с извънредните стопански обстоятелства, трябва да приключат относително скоро.

Нейков заяви, че е започнал рестарт на икономиката, много от предприятията работят с нормални темпове. Икономиката се е издължила, макар и с променените срокове. Това е и една от причините да има стабилност в бюджета.

Световната икономика и преди кризата е вървяла към някаква форма на рецесия, обясни Панчев. Това навежда на мисълта за много по-дълбока структурна криза. Пандемията е отключила началото на нещо сериозно, което няма да приключи с появата на ваксина или на стаден имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай