Хайки за фалшив оцет

Хайки за фалшив оцет | StandartNews.com

Фирми пробутват петролни деривати и Е260, които съсипват туршиите

Масови проверки за фалшив оцет по магазините правят от Българската агенция по безопасност на храните. Хайките са тръгнали в началото на миналата седмица, а към края на следващата ще има и обобщени резултати за броя на откритите нарушения. В хода на проверките са установени случаи на продажба на синтетични продукти, които се представят за истински оцет, съобщи шефът на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов. Той обясни, че има и други видове нарушения, които са открили проверяващите, но те ще бъдат обявени допълнително.

Според Закона за виното, "оцет" може да се нарича само продукт, който е произведен от вино. Всички останали продукти, които служат за подкиселяване, трябва да носят друго наименование, което да не заблуждава клиентите, че купуват оцет. Въпреки ясните правила, които бяха въведени по отношение на оцета и неговите имитации, все още има производители на синтетика, които се опитват да заблуждават клиентите си, става ясно от проверките на хранителните инспектори.

Заради по-ниската цена и подвеждащите етикети хората често купуват фалшив оцет. Той се произвежда от петролни деривати и синтетична оцетна киселина, обозначена с Е260. Този продукт е една от основните причини хората масово да се оплакват, че туршиите им са се развалили и да изхвърлят зимнината, коментират специалисти.

По-сериозният проблем обаче е, че фалшивият оцет може да увреди сериозно здравето. Синтетичната оцетна киселина е токсична, като степента на токсичност зависи от това с какво количество вода е разредена. Най-опасни за човека са разтвори, чиято концентрация надвишава 30%. Контактът на лигавиците или кожата с концентрирана оцетна киселина води до силни химични изгаряния, твърдят лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай