Хампарцумян: Не теглете парите от КТБ днес, ако нямате спешна нужда

Хампарцумян: Не теглете парите от КТБ днес, ако нямате спешна нужда | StandartNews.com

София. „Системите си работят, хората се обслужват. Който няма спешна нужда, може да пропусне да тегли пари днес". Това призова председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Нова тв. Той бе категоричен, че няма струпване на хора пред банките, изплащащи парите от гарантираните депозити на КТБ.

"Имаше по 20-30 души пред някои от клоновете на банките. Там, където имаше хора, ги пуснахме да изчакат на топло", уточни той.

В рамките на следващите 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите си – „те могат да ги изтеглят, да ги прехвърлят в друга банка", обясни Хампарцумян. И изтъкна, че не е нужно да чакаме от ранни зори на опашка и да създаваме излишна паника за изплащането на парите.

„Хората вярват на банките. Това е като личния лекар – като не ти харесва, може да го смениш", каза още банкерът.

„Наличието на една банка като Корпоративна търговска банка, изкривяваше пазара по повече от един начин. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви", каза още Хампарцумян.

Банкерът коментира и скандала със спирането на проекта "Южен поток". "Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от „Южен поток" просто не дойдоха. „Южен поток" има висока норма за печалба и една част от парите трябваше да минат през КТБ. Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка", заключи той.

Работата на банките е да балансират не само количествата пари, но и авторитета. „Тенденцията за падането на лихвите е паневропейска. Днес лихвите са по-ниски, отколкото през 2007 и 2008 г.", коментира той.

„Тази история как се убиват банки с вестници не е вярна. Убиват се, ако са достатъчно слаби. Не може медията да бъде поставена в ситуацията да бъде регулатор на финансови транзакции", категоричен бе банкерът и призова да вярваме на институциите.

„Междубанковата задлъжнялост е малка. Може би затова нямаше възможност да стане домино ефект", допълни Левон Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай