Хампарцумян смълча всички с новини за лихвите и работните места

Даде важни съвети за кредитите

Хампарцумян смълча всички с новини за лихвите и работните места | StandartNews.com

Топ банкерът Левон Хампарцумян смълча всички с прогнозата си за рецесия, високи лихви и намаляващи работни места.

Очевидно e, че през 2024 година ще има повече предизвикателства на пазара, защото основните ни търговски партньори в Европа очевидно влизат в по-трудни години на рецесия, засега не е голяма, каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" финансистът Левон Хампарцумян.

"Технически това започва да се случва. По-високите лихви са проблем за тези, които са задлъжнели на ръба на възможностите си.

Ако този, който взима кредит, все пак си мисли за някакви буфери да има, и да може да посрещне едно скромно увеличение на лихвите в момент, в който всички знаехме, че лихвите са на възможно най-ниските нива исторически от може би 30-40 години, може само едно нещо да очаква, лихвите да отидат нагоре.

Така че от тази гледна точка, това, което се случва не е неочаквано, но разбира се, има неприятно въздействие върху по-агресивните играчи на пазара. И то ще повлияе и тук", каза Хампарцумян.

По думите му, специално софтуерните компании вече започват да усещат ефектите от новите технологии, свързани с изкуствения интелект.

Като веднага искам да кажа, изкуственият интелект, няма в обозримо бъдеще да замести естествения интелект, но ще замести един куп относително простички, повтарящи се действия, които могат да се автоматизират и да се направят с помощта на новите технологии много по-ефективни, много по-евтини.

"Което пък означава, че най-ниско квалифицираните хора в тази индустрия са заплашени да си загубят работата. Но тези, които са висококвалифицирани, напротив, техните възможности пък се увеличават многократно.

Аз не бих казал, че има проблем, но има предпоставки за корекция на пазара през 2024 година.

Защото, не забравяйте, че в България, всъщност като говорим за Риъл естейт пазара, ние говорим за пазара основно в София и няколко големи града. Останалото е друга опера, там не се случват някакви драми, няма опасност да се случат.

Така че аз не мисля, че трябва изкуствено да нагнетяваме тревога и стрес в икономическите играчи, въобще и в хората.

Защото стресираният човек взима грешни решения. Ще трябва хладнокръвно да анализираме причините на проблемите, какво се случва, как може да се излезе.

Да се търсят решения, заедно с финансиращите институция, евентуално, с предприемачите, които изграждат нови проекти и така.

Това е, което трябва да се прави, а не да се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата. Ами няма, в смисъл ние даже технически не сме в криза, а това, в което живеем, по-скоро трябва да го приемем като новото нормално", добави финансистът.

Според него, много неща усилиха скоростта на промяната - Ковид и войната в Украйна, и войната в Близкия изток, и изкуственият интелект, въобще, неща, които в един момент така или иначе са се развивали, изведнъж започнаха да дават, събитията ги ускориха, ефекта от всички тези неща.

И нормалният човешки прогрес също, понякога е прогрес, понякога има и регрес. Ние трябва да анализираме и да си намираме правилните стратегии на поведение и като личности, и като корпорации, и като фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Левчо
преди 4 месеца

Аре у лево, бе, грозник

Откажи