Хампарцумян разкри! Кои са новите БГ богаташи

Накъде е насочена критиката му към бизнеса

Хампарцумян разкри! Кои са новите БГ богаташи | StandartNews.com

Топ икономисти разкриха опасна тенденция в бизнеса у нас и заемите на държавата.

"Когато се взима заем, най-важният въпрос е за какво ще бъде използван – дали ще бъде разпилян без положителен резултат, или ще се инвестира за материален ресурс".

Това заяви икономистът Левон Хампарцумян в предаването "Челюсти" по NOVA NEWS по повод информацията, че българското правителство подготвя вземането на нов държавен дълг.

"Ако похарчим съществена част от дефицита си, за да покрием високопроизводителна земеделска земя с фотоволтаици, си стреляме в крака. Ще създадем работни места за други икономики, които произвеждат панелите.

Ние ще имаме еднократна инвестиция, няколко семейства, които се занимават с това нещо на едро, ще забогатеят рязко. Резултатите за българската икономика ще са нулеви, нито ще имаме нови работни места", каза Хампарцумян.

Той призна, че в последните 15-ина години разликата между по-високите и по-ниските доходи се е увеличила. Това не е добра индикация за една държава, която твърди, че е социална, европейска. "Ако одеялото е късо, трябва да разбереш дали да си завиеш главата, или краката. Икономиката ни се стреми да уголеми одеялото", даде пример Хампарцумян.

Според Стоян Панчев от ЕКИП ролята на държавата е да си изпълнява задълженията към хората, примерно – към пенсионерите. "При висока инфлация тези хора обедняват значително бързо", каза той.

Относно ръста на данъците Панчев обясни, че при ниски данъци е по-лесно те да бъдат платени, което води до допълнителни приходи в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
До Панчев
преди 6 месеца

Значи държавата да си изпълнява задълженията ,и пак ПЕНСИОНЕРИТЕ.Хубаво Панчев ,ама напр.,ако си родител, и имаш 10лв.,а трябва да купиш учебници за 100лв .напр.,,откъде ще ги вземеш .Казвам го фигуративно.Като имаш 2,5млн.пенсионери ,а имаш само 1,5млн работещи ,откъде ще захраниш пенсиите на тези 2,5млн.население.Вече колко милиарда е дефицита!?Нали затова ,ей сега Асен Василев иска да се тегли нов заем,защото най голямото перо са разходите за пенсии,така поне казват.

Откажи
Неграмотен
преди 6 месеца

Пенсионерите са си заработили пенсиите,но някой ги похарчи за друго и за това сега не стигат парите.Също така и сенчестият бизнес не внася осигоровки

Откажи