Греков ще регламентира вноса на зеленчуци

В Русе заплашиха да блокират Дунав мост

Греков ще регламентира вноса на зеленчуци | StandartNews.com

София. Министерството на земеделието ще разработи пакет от мерки за сектора на зеленчукопроизводството и търговията, съобщи земеделският министър Димитър Греков. По думите му те трябва да включват и такива за влизащата в страната продукция. Междувременно зеленчукопроизводители в Русе заплашиха да блокират Дунав мост следващата седмица.

„Трябва да предприемем комплекс от мерки за влизащата продукция в нашата страна – не само зеленчуци, но и други стопански продукти, които са превърнали нашата страна в един разграден двор – влиза всичко, каквото може", коментира министърът.

Според него трябва да се направи анализ на сектора и вече е започнала „тотална проверка". Тя няма да реши проблемите дългосрочно, но краткосрочно ще има ефект, смята Греков.

„В момента е много активен сезон, в който излиза цялата селскостопанска продукция. През юли и август полското и оранжерийното производство са във върха на производството си. Основната причина е вносът от други страни – не само от Европейския съюз. Затова насочихме нашето внимание по борсите, митниците, тържищата и затова мисля, че цената съвсем скоро ще се нормализира", каза още Димитър Греков.

Трябва да има регламентирано предлагане на тази продукция, смята министърът. Той допълни, че българските производители също трябва да бъдат легитимирани не само със зелените картончета, а с всички документи за сертификация.

Производители в Русе пък поставиха ултиматум за предприемане на действия, след което ще блокират Дунав мост в сряда. 

Над 50 производители се събраха на протест на пазара в Сливо поле, където отглеждането на плодове и зеленчуци е традиционен поминък. В знак на протест срещу ниските изкупни цени на българската продукция те изсипаха на земята щайги с домати, краставици, кайсии, зеле и дини, съобщи бТВ. Те също настояват за контрол на вноса и за дотация на местното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай