Голям автомобилен концерн заплашва Лондон заради Брекзит

Призова британското правителството да предоговори част от сделката за Брекзит

Голям автомобилен концерн заплашва Лондон заради Брекзит | StandartNews.com

Световният лидер в производството на автомобили "Стелантис" (Stellantis) призова британското правителството да предоговори част от сделката за Брекзит или рискува да загуби части от автомобилната си индустрия, предаде БНР.

"Стелантис", който произвежда "Воксъл", "Пежо" "Ситроен" и "Фиат", се бе ангажирал да прави електрически превозни средства във Великобритания. Сега обаче от автомобилостроителя заявиха, че вече не са в състояние да посрещат търговските правила на Брекзит за това откъде се доставят частите.

"Стелантис" призова британското правителство да постигне споразумение с ЕС за запазване на досегашните правила до 2027 година. Освен това компанията иска преразглеждане на договореностите за производство на части в Сърбия и Мароко.

Само преди две години четвъртият по големина производител на автомобили в света бе заявил, че бъдещето на заводите му в Елсмиър Порт и Лутън е сигурно.

В отговор на разследване в Камарата на общините за производството на електромобили, компанията заяви, че инвестициите ѝ в Обединеното кралство се основават на спазването на строгите условия по сделката за свободна търговия след Брекзит. Тези правила гласят, че от следващата година 45% от стойността на автомобила трябва да произхожда от Великобритания или ЕС, за да отговаря на условията за търговия без тарифи. "Стелантис" обяви, че "сега не е в състояние да изпълни тези правила за произход" след скока на разходите за суровини по време на пандемията и енергийната криза.

"Ако правителството не може да постигне споразумение за запазване на правилата до 2027 година, от следващата година търговията на Обединеното кралство и ЕС ще бъде обект на 10% тарифи, а това ще направи вътрешното производство и износа неконкурентноспособни в сравнение с Япония и Южна Корея", се казва в съобщението на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай