Големите вериги готови на партньорство с бг земеделци

Големите вериги готови на партньорство с бг земеделци | StandartNews.com

София. Големите търговски вериги са готови да работят заедно с българските земеделски производители, да продават продукцията им. Съвместната им дейност обаче ще се осъществи при определени условия. Това съобщи зам.-председателят на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ Цветан Цеков. Вчера той проведе среща с представители на две от големите търговските вериги в страната. Събирането между браншовици и производители на плодове и зеленчуци бе организирано по инициатива на зам. –министъра на земеделието и храните Явор Гечев.

Асоциацията на зеленчукопрозиводителите в България настоява за равнопоставеност на условията между българската стока и тази, която се получава чрез вътрешнообщностни доставки, както и при внос от съседните страни, които са извън Европейския съюз, каза Цветан Цеков.

„Фирми- фантоми" пречат на бизнес отношенията между производителите и търговските вериги, уточни Цеков. Премахването на подобни фирми на пазара ще ограничи контрабандния внос.

Унифициране на изискванията за качество на продуктите, които се доставят за веригите от страна на български производители и такива от други европейски държави, са друга част от въпросите, които бяха разгледани на срещата. Важна тема на дискусията начина на заплащане на реализираната в търговските вериги продукция и сроковете.

Предстоят срещи и с други търговски вериги и заедно с браншовите организации ще се изработи стратегия за реклама на българската продукция, обяви Явор Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай