Четвъртък,

Газова алтернатива. Ще има ли достатъчно синьо гориво?

От: Бисер Тошев -
3683
Газова алтернатива. Ще има ли достатъчно синьо гориво?
A
A
A

Ще има ли достатъчно количества природен газ за България през юни? 30% от втечнения природен газ, който ще бъде доставен през юни на терминала на гръцкия остров Ревитуса ще е за България, пише в.„Катимерини“. Терминалът  е много натоварен през последните два месеца, като една от причините е спирането на руските доставки на газ за България. През юни се очаква доставките на втечнен газ през Ревитуса да са рекордни. Служители на гръцката газова компания  DESFA са изненадани от динамиката и скока на поръчките.

Преди година те не можеха да си представят, как през юни 2022 г. корабите, натоварени с втечнен газ ще идват през ден в LNG-терминала в Ревитуса, отблязва "Катимерини".

Увеличеният трафик ще продължи и през следващите месеци, прогнозират от гръцкия газов оператор. Причината е нарастване на вътрешното търсене на електроенергия в южната ни съседка, която се произвежда в голямата си част от природен газ. Другата причина за увеличението е износът за България, за където се насочва около 30% от втечнения природен газ, пристигащ в Ревитуса. По-малки количества отиват и за румънския пазар.

Според окончателната програма за приемане на танкери с втечнен газ на терминала на ΔΕΣΦΑ за юни, в съоръжението ще бъдат обработени най-малко 14 кораба или двойно повече от планираните преди това 7. Фирмата Mytilineos планира четири кораба, Elpedison ще разтовари три танкера, More Oil на групата Motor Oil - един кораб, чешкият търговец MET Energy - два танкера. Държавната електрическа компания (ΔΕΗ) - един, а гръцката газова корпорация - ΔΕΠΑ e резервирала капацитет за 3 танкера през юни.Очаква се през следващия месец да започне пазарния тест за газопровода, който ще свърже Гърция със Северна Македония и ще даде възможност за снабдяването на съседната страна с втечнен газ от терминала, който ще бъде изграден край пристанището в Александруполис. По тази мярка до 31 май  ще бъде проведено обществено обсъждане, уточнява "Катимерини".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Газ Доставки

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички