Четвъртък,

Гарантирано от 1 юли: Хлябът с 20% по-евтин

От: Даниела Денева -
744
Гарантирано от 1 юли:  Хлябът с 20% по-евтин
A
A
A

Всички твърдения, че нулев ДДС няма да има ефект, са спекула, заяви Марияна Кукушева

Хлябът в търговските вериги ще поевтинее с 20% с падането на ДДС от 1 юли. Това заяви за "Стандарт" Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите /НБСХС/.

"Проведох разговори с веригите. Те, като социално отговорни, с огромна грижа към своите клиенти, потвърдиха, че това ще се случи. Трябва да се сложи край на спекулациите, че нулевият ДДС на хляба няма да доведе до поевтиняване, а ще предизвика икономически проблеми. Тази е най-социалната мярка, която е приета за първи път в България от социално отговорно правителство. Тя засяга всеки български потребител и гарантира повече пари в портфейла на българите", заяви Кукушева.

И допълни, че това е нейният отговор на различните коментари по въпроса, че премахването на ДДС за хляба няма да доведе до понижение с 20% на крайната цена. "Заявявам го и на бившия финансов министър Милен Велчев, и на председателя на КНСБ Пламен Димитров, който забрави за социалната насоченост на синдикатите и каза, че това няма да бъде работеща мярка. И на още куп икономисти, които се опитват да откажат коалицията от въвеждане на такава мярка. Тя  работи в целия Евросъюз. Въпросът е на кого пречи у нас?", заяви Кукушева.

На различни коментари, че нулевият ДДС ще е в полза на богатите, които ще си купуват по-евтино луксозни хлябове, шефът на НБСХС отговори: "Скъпите хлябове са едва около 1,5% от продуктовата гама в България. Глупаво разсъждение е, че хлябът на богатите щял да поевтинее. Ние като производители познаваме уязвимата част на населението - те са нашите клиенти. И сме убедени, че те ще останат доволни. Тези минус 20% са от крайната цена на хляба и ще задържат цената минимум за 3 месеца. Защото ние сме пред жътва". 

Кукушева посочи, че прибирането на пшеницата започва в Южна България на 20 юни. По думите й, очаква се изключително добра и богата реколта, а житото ще е с много добри хлебопекарни качества. "Всичко това се случва благодарение на неуморния труд на т. нар. "зърнари", които всъщност подсигуриха България да няма продоволствена криза", категорична е председателката на браншовия съюз.

Тя очаква цената на пшеницата да се успокои. "Винаги по време на жътва и през следващите 2-3 месеца цената на пшеницата пада и се задържа по-ниска. И отново увери, че падането на крайната цена на хляба с 20% е гарантирано от търговските вериги. "А ако някой си позволи да намали цената на хляба с по-малко от 20%, това ще бъде пример за нелоялна търговска практика и контролните органи неминуемо ще го засекат", увери Кукушева. Тя призова да се сложи край на спекулата в коментарите на хора, които не са произвели и един хляб в живота си, както и не са платили дори една работна заплата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички