Фермерите получиха 1,8 млрд. за 100 дни

Фермерите получиха 1,8 млрд. за 100 дни | StandartNews.com

Започна изплащането на субсидии за качествени плодове и зеленчуци

Започна изплащането на субсидии за качествени плодове и зеленчуци в размер на 35 млн. лв. (160 лв. за тон), каза министърът на земеделието Десислава Танева, която отчете първите 100 дни от управлението на кабинета. Субсидията е два пъти по-висока от 2014 г. и за първи път се изплаща в средата на февруари, подчерта Танева. Тя добави, че за 100 дни до земеделските производители са стигнали над 1,8 млрд. лв. чрез директните плащания, националните доплащания и Програмата за развитие на селските райони. Вече са приети промени в Закона за подпомагането на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които уреждат кампанията за директните плащания през 2015 г., стартираща на 1 март. Освен това се даде право на животновъдите да ползват пасищата с предимство. Приключило е общественото обсъждане на наредбите за новата кампания за директните плащания, тече обсъждането на наредбата по мярка 4.1 - Модернизация и инвестиции в земеделски стопанства, от новата ПРСР 2014-2020 г., която ще бъде отворена първа в края на март, допълни Танева. През юни ще тръгне и мярката "Млад фермер", като Националната служба за съвети в земеделието ще прави безвъзмездно бизнес плановете на стопаните, които кандидатстват по мярката.

Танева коментира и ситуацията във връзка с руското ембарго за внос на храни от ЕС. Тя заяви, че за подкрепа на сектора ще се улесни достъпът на малките фермери до пазара. "Нашето предложение е за изменения в Наредбата за директни продажби, както и в Наредбата за специфичните изисквания при производството и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия с мляко и млечни продукти. Те са готови, но за да бъдат факт, трябва да се одобрят и от ЕК", каза Десислава Танева. Предложено е и изменение в Наредбата за изискванията към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, с които се предвижда в детските градини да бъдат използвани продукти, които са произведени в региона, където се намират детските заведения.

Неусвоени по старата ПРСР 2007-2013 г. са 131 млн. евро, каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той изрази надежда, че през тази година няма да се допусне загуба на средства, въпреки че трябва да бъдат усвоени 400 млн. евро. За целта всички бенефициенти трябва до средата на годината да си изпълнят проектите по старата програма и да ги заявят за плащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай