Фермерите искат да са част от схемата 60/40

Биха могли да предложат на работниците по-високо заплащане

Фермерите искат да са част от схемата 60/40 | StandartNews.com

Земеделският сектор също се нуждае от предложената мярка 60% срещу 40% и ако това се направи, тогава бихме могли да предложим на работниците по-високо заплащане и хората биха дошли да работят. Това обясни пред пред БНР Мариана Милтенова, председател на Националното сдружение на градинарите у нас.

На този етап от бранша не са наясно дали са в обхвата на тази мярка, заради поставеното условие за освобождаване на назначени работници.

„При нас в по-голямата си част хората работят сезонно, не са целогодишно заети. Няма как да им плащаш на 300 души целогодишно възнаграждение”, коментира тя. 

През последните две години секторът изпитва остър недостиг на работна ръка, подчерта Мариана Милтенова. „И миналата година имахме много случаи, в които реколтата остана на полето неприбрана заради липсата на работна ръка. Процесът се задълбочава. Тази година през зимния сезон нашите колеги бяха посетили съседни държави - Албания, Македония, Косово – да търсят работна ръка. Имаха някакви обещания, но при сегашната криза вече всички отказват. Ситуацията е такава, че не биха могли да дойдат.”

Мариана Милтенова очерта два варианта за привличането на завърналите се от чужбина български работници в селското стопанство.

„Или да се повиши себестойността на продукцията, да стане по-скъпа за реализация на пазара, ако ние им увеличим заплащането. Другата възможност е т.нар. субсидирана заетост – да можем да им осигурим такова заплащане, което да представлява интерес за тях и те да работят, не да си седят по домовете и да получават социални помощи.”

Относно тезата, че настоящата криза ще се отрази най-слабо върху селското стопанство Мариана Милтенова посочи, че „зависи колко ще продължи кризата и как ще се възстановява като цяло икономиката на страната”.

Като цяло селското ни стопанство е ориентирано към вътрешния пазар, голяма част от продукцията се реализира на Черноморието и в туристическите курорти и ако няма туризъм, реализацията на продукти ще намалее, прогнозира Милтенова.

„Не е ясно и какви ще бъдат добивите, дали ще имаме достатъчно работници, дали тези хора, които се върнаха от Европа, ще могат да се включат, кога ще могат да се включат в производството.”

„Като цяло потреблението е намаляло, предвид това, че има ограничения с излизането на хората в магазините. Общинските пазари на повечето места не работят, фермерските пазари също са затворени. Остава единствено възможността за експорт, която при тези ограничения, транспортни, може да се окаже проблемна”, изтъкна Милтенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай