Фермери поделят 15 млн. от актуализирания бюджет

Вместо национални доплащания за декар нива догодина ще има 70 млн. за гориво

Фермери поделят 15 млн. от актуализирания бюджет | StandartNews.com

София. Фермери ще си разделят 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета за 2013 г. "Една голяма част от парите ще отидат за тютюнопроизводителите, друга - за зеленчукопроизводителите и за производството на грозде", обясни земеделският министър проф. Димитър Греков.

"Предвидили сме 70 млн. лв., които ще бъдат отпуснати на земеделските производители за акциза върху горивата. Това е една сериозна помощ, която досега е давана само два пъти. С нея ще се компенсира липсата на национално съфинансиране към плащанията за единица площ за 2014 г.", обясни земеделец номер едно. Според него все повече фермери търсят възможности за финансиране по програмата за развитие на селските райони. Същото се случва и в общините, каза министърът.

Той обаче призна, че има забавяне на проекти, което може да наложи връщане на пари на Брюксел. Като основна причина за забавянето Греков посочи невъзможността на кандидатите да набавят собствени средства за финансиране на проектите. "Има и проекти, които са в процес на обжалване. Затова се страхувам, че част от тези средства няма да могат да бъдат използвани", обясни министърът. Според него вече е наваксано голяма част от закъснението по подготовката на Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. Приоритет през следващите седем години ще са животновъдството, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и напоителните системи. "Без напояване ще затъваме все повече в невъзможността да използваме пълния потенциал на растенията и животните", коментира Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай