Ето коя вкусотия донесе мир между Европа и САЩ

Властите на ЕС отмениха митата върху вноса на морските дарове от САЩ

Ето коя вкусотия донесе мир между Европа и САЩ | StandartNews.com

Така ценните и вкусни омари, са специалитетът, който помогна да бъде направена важна стъпка към подобряване на търговските отношения между САЩ и Европа, съобщи CNBC. Властите на ЕС отмениха митата върху вноса на морските дарове от САЩ.

Споразумението вече се нарича критично за общата деескалация в търговската война, в която Европейският съюз влезе през лятото на 2018 г. след налагането на мита от Вашингтон върху редица европейски стоки.

Митата върху прясно замразените и живи американски омари са отменени за следващите пет години. Досега решението е взето само от Европейската комисия и трябва да бъде одобрено от други ръководни органи на съюза.

Анализаторите обаче посочват, че това ще има положителен ефект върху американската риболовна индустрия, която през последните години се сблъсква с редица трудности - не само заради конфронтацията с Китай и ЕС, но и поради споразумението между Европейския съюз и Канада, което се превърна в основен доставчик на омари.

В отговор Съединените щати ще намалят наполовина митата за някои европейски стоки, включително кристални съдове и полуготови храни. В съвместно изявление преговарящите от двете страни - търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят Фил Хоган изразиха надежда, че постигнатите споразумения ще бъдат само началото на цялостен процес за облекчаване на ограниченията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай