Ето къде купуват имоти новите ни богаташи

В пловдивския Бевърли Хилс на практика вече няма цени под 1000 евро на квадрат РЗП

Ето къде купуват имоти новите ни богаташи | StandartNews.com

Миграцията на пловдивчани към околните градове и села не е започнала от вчера или днес, категорични са брокерите под тепетата. От поне 10 години местният пазар наблюдава постоянно увеличение на търсенето на крайградски жилища - в основната си част къщи. Според специалистите профилът на купувачите в този сегмент може да се раздели на два основни типа - млади семейства, които често ще купуват първо собствено жилище, или двойки над 55-годишна възраст, които вече нямат ангажименти към децата си и са на пазара за последното жилище, което планират да закупят, съобщава "Марица". 

Според Атанас Михов, който работи като брокер от 7 години, въпреки че двата типа клиенти са много различни, мотивацията им често съвпада. "Бързите темпове на развитие на Пловдив оказват влияние на качеството на живот в града. Много клиенти се оплакват, че районът, в който живеят от десетилетия, последните няколко години е преживял тотална трансформация и застрояване, а това не е по вкуса на много хора", категоричен е Михов. 

По думите на колежката му Венета Благоева, поне един-двама на всеки десет купувачи обмислят варианта, вместо да плат​ят 800-900 или дори 1000 евро на квадрат за апартамент в града, да купят къща извън града. "Младо тричленно семейство ще трябва да плати поне 180 хил. лева за градско жилище с площ около 80 квадрата. За сходна сума спокойно все още се купува двойно по-голяма къща с двор в някое от селата в радиус 20 км от Пловдив", обяснява брокерката. Задължително условие за младите обаче е да има забавачка в селото, тъй като влизането в градска такава без адрес под тепетата е мисия невъзможна.  

Атанас Михов е категоричен, че интересът към подобни имоти ще става все по-голям. Според опитния брокер поредицата от предстоящи големи инфраструктурни ремонти в няколко точки на Пловдив ще увеличат търсенето на къщи около града и повечето купувачи ще са млади семейства. По наблюдения на експерта, голямата част от младите вече работят професии, които позволяват често или изцяло да работят дистанционно.  

Въпреки че според Михов най-харесвани локации все още са най-близките села, които, на практика, могат да минат и за квартали на Пловдив, все по-атрактивни ще стават имотите на запад и изток от града. Причината за това е, че там все още няма масов наплив на бягащи от града пловдивчани, което задържа цените много по-ниски. Така например двуетажна къща след ремонт с РЗП от 140 квадрата в село Труд струва около 100 хил. евро, докато сходен имот, дори в по-добро състояние, в Кадиево (приблизително на същото разстояние от центъра на Пловдив като Труд) е близо 70 хил. евро.

Селата като Марково, Белащица и съседните в Родопската яка остават в най-високия ценови диапазон, като в пловдивския Бевърли Хилс на практика вече няма цени под 1000 евро на квадрат РЗП. Дори недостроените къщи без акт 16 трудно биха могли да се намерят за под 300 000 лева, а довършителните дейности и обзавеждането ще ви костват поне още 150 бона. В Марково се оказва, че има десетки имоти с цена за квадратен метър РЗП от близо 1500 евро, което е по-скъпо, сравнено дори с някои от топкварталите под тепетата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай