ЕС наложи солидна глоба. Голяма злоупотреба с лични данни

Платформата ТикТок е хваната в нарушение

ЕС наложи солидна глоба. Голяма злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

Платформата ТикТок"  (TikTok) отнесе глоба от 345 милиона евро (370 милиона долара) за нарушаване на законите за конфиденциалност по отношение на обработката на лични данни на деца в ЕС, обяви днес водещ регулатор в блока, цитиран от Ройтерс.

Китайската платформата за кратки видеа, която бързо спечели популярност сред тийнейджърите по целия свят през последните години, е нарушила редица закони за конфиденциалност в ЕС през периода от 31 юли 2020 година и 31 декември 2020 година, обяви в комюнике Ирландският комисариат по защита на личните данни (DPC) 

За първи път "ТикТок", който е собственост на китайската компания "БайтДенс" (ByteDance), е "порицан" от ирландския комисариат, който е водещ регулатор в ЕС за много от световните технологични компании заради позиционирането на регионалните им централи в Ирландия.

Говорител на платформата заяви, че не е съгласен с решението и най-вече с размера на глобата, както и че повечето от критиките не са уместни заради въведените мерки преди началото на разследването на ирландския регулаторен орган през септември 2021 година. 

Ирландският комисариат по защита на личните данни обяви, че нарушенията на "ТикТок" включват начина, по който през 2020 година акаунти на потребители под 16 години са станали "публично" достояние и платформата не е проверила дали в действителност потребителят е родител или опекун на детето, когато се е свързал посредством функцията за "семейна свързаност".

"ТикТок" добави функции за по-строг родителски контрол към семейната свързаност през ноември 2020 година и промени през януари 2021 година настройката на "частен".

"ТикТок" обяви днес, че планира допълнително да актуализира материалите си за поверителност, за да направи разлика между публичните и частните акаунти, като частните ще бъдат селектирани предварително за нови потребители на 16-17 години, когато се регистрират за приложението по-късно този месец. 

 "ТикТок"  получи срок от три месеца от ирландският регулатор, за да приведе в съответствие цялата си обработка на данните, там където са открити нарушения, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай