ЕС на тръни заради Червено море. Какви са рисковете

Говори еврокомисар Паоло Джентилони

ЕС на тръни заради Червено море. Какви са рисковете | StandartNews.com

Европейският съюз е загрижен относно рисковете за развитието на икономиката, свързани с напрежението в региона на Червено море, предизвикано от атаките на ислямисткото движение на хутите в Йемен срещу търговски кораби.

Особена загриженост буди евентуалното отражение на конфликта върху цените на енергийните продукти и върху инфлацията според еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони, предаде Блумбърг.

"Наясно сме, че започваме тази година в условията на потиснат икономически растеж, някои добри новини за пазара на труда, но и с нарастваща загриженост относно рисковете, породени от геополитическото напрежение, особено от случващото се в Червено море". Това заяви Джентилони пред журналисти в Брюксел преди срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната.

"Ситуацията в Червено море засега изглежда, че не оказва влияние върху цените на енергията и върху инфлацията. Трябва обаче да следим много внимателно нейното развитие, тъй като последиците може да се проявят през следващите седмици", предупреди Джентилони. 

Обемът на световната търговия се е понижил с 1,3 на сто от ноември до декември 2023 г., тъй като атаките на хутите в Червено море са довели до срив на превоза на товари през този ключов морски търговски маршрут. Това сочат данните на германския Институт за световна икономика в Кил (IfW Kiel), публикувани през миналата седмица и цитирани от Ройтерс. 

От своя страна председателят на eврогрупата, обединяваща финансовите министри на 20-те страни от валутния съюз, Паскал Донахоу обяви, че икономиките на държавите от еврозаната вероятно ще нараснат с около 1 процент през тази година на фона на устойчивата инфлация и на продължаващата война в Украйна, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай