ЕС каза "да" на пестенето на газ. Кои страни ще са пощадени

Цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 2003 долара

ЕС каза "да" на пестенето на газ. Кои страни ще са пощадени | StandartNews.com

Страните от Европейския съюз се споразумяха във вторник, 26 юли, по спешна уредба за ограничаване на използването на природен газ през тази зима, съобщи Ройтерс и отбеляза, че в същия момент Общността се подготвя за зима с несигурни доставки от Русия.

Министрите на енергетиката одобриха предложение всички страни от ЕС доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август до края на март.

Брюксел поиска да спестим 15% от газа. Какво следва?

"Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима", написа в туит Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Съкращенията в потреблението на газ можеха да станат задължителни при спешна нужда, но в споразумението бе заложено освобождаване на отделни страни и индустрии от подобно задължение. Това стана, след като някои правителства се противопоставиха на първоначалното предложение на ЕК да наложи обвързващо намаление от 15% на всяка страна. Задължаващият характер на този план по принцип се подкрепя от Берлин, но среща сериозни критики най-вече в Полша и Испания, но и в Италия, Гърция и Португалия.

България заяви, че подкрепя плана и в първоначалния му вариант.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек отбеляза, че споразумението ще покаже на руския президент Владимир Путин, че Европа остава обединена пред лицето на последните действия на Москва - спиране и намаляване на доставките.

"Няма да ни разделите", отсече Хабек. По-рано германският министър каза: "Русия нарушава договори и обвинява други". И добави: "Путин играе "лицемерна игра".

Унгария беше единствената страна, която се противопостави на сделката, казаха двама служители на ЕС.

Какво още от споразумението

И така, сделката ще освободи от обвързващите 15% намаление на потреблението островни страни като Ирландия и Малта, които не са свързани с газовите мрежи на други страни от ЕС.

"Пощадени" ще бъдат страни, които са изпълнили целта на ЕС за запълване на газовите си хранилища на 80% до август. Приблизително една дузина държави може да са сред тях, включително Германия и Италия.

В изключенията могат да попадат страни с ограничени възможности за износ на газ в ЕС, при условие че все пак изнасят излишъци. Сред тях може да е Испания, която не разчита на руски газ, но и която заяви, че намаляването на собственото й потребление няма да помогне на други страни, тъй като й липсва инфраструктура за споделяне на резерви.

"Всеки разбира, че когато някой поиска помощ, вие трябва да помогнете. Помощта може да бъде дадена по различни начини, но аз вярвам, че духът на сътрудничество ще надделее", каза испанският министър на енергетиката Тереза ​​Рибера във вторник, цитирана от Ройтерс.

"Газпром" обяви в понеделник, че ще намали драстично от вторник дневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до едва 33 милиона кубични метра (160 млн. куб. метра е дневният капацитет на съоръжението - б.р.). От компанията посочиха като причина необходимостта от ремонт на (втора) турбина, който ще доведе до намаляване на капацитета на 20% от 40% - до преди това.

Междувременно цените се повишиха. Към 12:00 часа българско време цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 2003 долара за 1000 куб. м или 189,75 евро за мегаватчас (MWh) - за първи път от началото на март, предаде БТА.

Малко по-рано стойността надхвърли 190 евро за MWh, като по този начин се върна към нивата си от началото на руската инвазия в Украйна, а към 12:15 ч. бълг. вр. достигна 192 евро за MWh, уточни АФП, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай