Брюксел поиска да спестим 15% от газа. Какво следва

Битовите потребители, болниците и училищата са защитени, ще имат гориво до последно

Брюксел поиска да спестим 15% от газа. Какво следва | StandartNews.com
  • ЕК ще има право да обявява тревога и да изисква да намалим потреблението
  • Битовите потребители, болниците и училищата са защитени, ще имат гориво до последно

Синьото гориво потече по "Северен поток"

Притесненията на Европа, че Русия няма да пусне газ по "Северен поток" след като го спря за ремонт, се оказаха напразни. На 21 юли, както бе предвидено, профилактиката на тръбата приключи и синьото гориво тръгна към Германия. Това съобщи ДПА като се позова на говорител на компанията "Норд стрийм" (Nord Stream), която управлява тръбата. "Газът отново тече през тръбопровода", цитира агенцията думите му. "Днес са декларирани обеми газ, съответстващи на тези, доставяни по "Норд стрийм" непосредствено преди ремонта - приблизително 67 милиона кубически метра на ден. Това съответства на приблизително 40% натоварване на газопровода", посочи представителят на компанията.

От средата на юни "Северен поток-1" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради ненавременното връщане от Канада на газовата турбина на "Сименс" след ремонт заради санкциите срещу Русия.

Преди това руският президент Владимир Путин заяви, че ако турбината за "Северен поток" не бъде върната на Русия, по трасето могат да бъдат изпомпвани само 30 милиона куб. м газ на ден вместо сегашните 60 милиона кубика.

Ден преди да потече отново руския газ по "Северен поток", Европейската комисия оповести план, с който потреблението на газ в ЕС трябва да бъде намалено с 15% до следващата пролет. Целта е да се подготви Съюзът за "ограничаване на доставките на газ от Русия поради използването от страна на Кремъл на износа на газ като оръжие", пише в документа. В него се отбелязва, че почти половината от държавите членки вече са засегнати от намалени доставки. "Предприемането на действия сега може да намали както риска, така и разходите за Европа, в случай на по-нататъшно ограничаване или пълно спиране на доставките, като се укрепи европейската енергийна устойчивост", посочват от ЕК.

Какво гласи планът на ЕК и как ще ни засегне?

Нов регламент задължава държавите да вземат мерки

Еврокомисията ще изготви регламент, който ще постави цел на всички държави членки да намалят търсенето на газ с 15 % между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. Новият регламент също така ще даде на Комисията възможността да обявява, след консултация с държавите членки, състояние на тревога в Съюза относно сигурността на доставките и да налага задължително намаляване на търсенето на газ за всички държави членки. Състоянието на тревога в Съюза може да се обявява, когато има съществен риск от сериозен недостиг или извънредно високо търсене на газ. Това означава, че Брюксел ще има право да постановява задължителни съкращения на потреблението в посочения период.

Държавите членки следва да актуализират националните си планове за действие при извънредни ситуации до края на септември, за да покажат как смятат да изпълнят целта за намаляване. Те са длъжни да докладват на Комисията относно напредъка си на всеки два месеца. От държавите членки, които са заявили солидарни доставки на газ, ще се изисква да демонстрират мерките, които са предприели за намаляване на търсенето на национално равнище.

Кой ще е задължен да пести

Всички потребители, публични администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на електроенергия и отрасли могат и следва да предприемат мерки за икономии на газ, пише в Плана.  Домакинствата са "защитени потребители" и заедно с болници, училища и други структуроопределящи за икономиката институции и предприятия ще получават газ до последно, ако се стигне до криза и пълно прекъсване на доставките за Европа.

По-студено през зимата, по-горещо през лятото

Комисията призовава всички държави членки да стартират кампании за повишаване на обществената осведоменост за насърчаване на намаляването на отоплението и охлаждането. За да дадат пример, държавите биха могли да въведат намаляване на отоплението и охлаждането в обществените сгради. Препоръката е през зимата температурата да не надвишава 19 градуса, а през лятото да е по-ниска от 25. Но това, че битовите потребители не са включени официално в мерките за пестене, не означава, че ще бъдат изключени изцяло - ЕК препоръчва избягване на ненужното потребление на енергия и енергийна ефективност, като посочва, че това ще понижи сметките на домакинствата във време, когато цените на електроенергията и други енергийни източници записват рекорди. Така домакинствата ще трябва да намаляват също термостатите през зимата, да гасят излишното осветление и да осигурят по-добра изолация на стените. Сметката показва, че само намалението на температурата в домовете ще свие потреблението с 10 млрд. куб. метра на година.

Кои сектори са важни и кои - "незначителни"

Планът ще помогне на държавите членки да идентифицират и приоритизират, в рамките на своите "незащитени" групи потребители, най-критичните потребители или инсталации въз основа на общи икономически съображения и следните критерии:

 Обществена критичност - сектори като здравеопазване, храни, безопасност, сигурност, рафинерии и отбрана, както и предоставяне на услуги в областта на околната среда;

 Трансгранични вериги на доставки - сектори или отрасли, предоставящи стоки и услуги, които са от решаващо значение за гладкото функциониране на веригите на доставки в ЕС;

 Щети, нанесени на инсталациите - да е възможно възобновяване на производството без значителни закъснения, ремонти, регулаторно одобрение и разходи;

 Възможности за намаляване на газа и заместване на продукти/ компоненти - степента, до която промишлените отрасли могат да преминат към вносни компоненти/продукти, и степента, до която търсенето на продукти или компоненти може да бъде задоволено чрез внос.

Ha пpeдпpиятиятa, cчитaни зa "нecъщecтвeни", мoжe дa им бъдe нaлoжeнo дa изключaт дoбpoвoлнo зaxpaнвaнeтo или щe ce oкaжaт пъpви нa oпaшкaтa зa eкcтpeмнo cпиpaнe нa гaзa.

Държавите членки могат да предложат подкрепа в съответствие с изменението на временната рамка за държавна помощ при кризи.

Завръщане към въглищата

В Плана се препоръчва замяната на газ с други горива и общи икономии на енергия във всички сектори. Целта е чрез заместването на синьото гориво с други горива и пестенето на енергия през лятото да се запази повече газ за зимата. По-рано ЕК препоръча до ноември газохранилищата да са нагнетени до 80%.  Преди обмисляне на ограничения държавите членки следва да изчерпят всички възможности за заместване на горивата, препоръчва ЕК. Когато е възможно, следва да се даде приоритет на преминаването към възобновяеми енергийни източници или по-чисти варианти с по-нисък въглероден интензитет или по-малко замърсяване. Преминаването към въглища, нефт или ядрена енергия също може да е необходима временна мярка, стига да не се изпадне в дългосрочна въглеродна зависимост, пише още в документа.

В него се посочва, че пазарните мерки могат да смекчат рисковете за обществото и икономиката. Например държавите членки биха могли да стартират търгове или тръжни системи, за да стимулират намаляването на енергопотреблението от страна на промишлеността. Газът е основен източник за производството на електроенергия в много европейски държави, което изстреля и цената на електроенергията нагоре.

ЕК ще осигури общи покупки

От своя страна Комисията обещава да ускори работата по диверсификацията на доставките, включително съвместно закупуване на газ, за да се укрепи възможността ЕС да се снабдява чрез алтернативни доставки. Ще се работи за увеличаване и на втечнен, и за тръбен газ, включително и с общи покупки. От Брюксел посочват за пример действията си в последните месеци, осигурявайки допълнителни количества втечнен газ от САЩ, както и подписаното само преди дни споразумение за удвояване на газа от Азербайджан. ЕК води разговори още и за доставки от Египет и Израел.

Реакции

Някoи oт нaй-шyмнитe глacoвe, кoитo пpизoвaxa Pycия дa бъдe нaкaзaнa cъc caнкции, ceгa cкъpцaт cъc зъби cpeщy пocлeдния плaн нa Koмиcиятa, пише "Политико". Бepлин e eднa oт мaлкoтo cтoлици, кoитo ca пoдпиcaли т.нap. cпopaзyмeния зa coлидapнocт, в кoитo cъceднитe дъpжaви oбeщaвaт дa cпoдeлят дoпълнитeлeн гaз пpи кpизи. Koмиcиятa пpизoвa cтpaнитe дa пoдпишaт пoвeчe, нo някoи ce пpитecнявaт oт тeзи дoбpoвoлни cпopaзyмeния, кoитo ce нaлaгaт cъc зaдължитeлни cъкpaщeния y дoмa.

"Hиe cмe пpoтив нaлaгaнeтo нa зaдължитeлни цeли зa нaмaлявaнe", кaзa пoлcкият миниcтъp нa климaтa Aннa Mocкoвa. Пoлшa нямa дoгoвopeнocти зa coлидapнocт c нитo eдин oт cвoитe cъceди, cпopeд зaпиcитe нa Koмиcиятa, нo въпpeки тoвa Mocкoвa бe кaтeгopичнa, чe "мexaнизмът зa coлидapнocт нe тpябвa дa вoди дo нaмaлявaнe нa eнepгийнaтa cигypнocт нa кoятo и дa e дъpжaвa члeнкa".

Унгapия oтидe пo-дaлeч. Пpaвитeлcтвoтo нa Bиктop Opбaн oбяви, чe нoвитe мy eнepгийни плaнoвe зa извънpeдни cитyaции щe зaбpaнят нaпycкaнeтo нa гaз oт гpaницитe мy oт aвгycт, кoeтo пpoвoкиpa ocтъp yпpeк oт eвpoкoмиcapя пo eнepгeтикaтa Kaдpи Cимcoн.

B Иcпaния и Пopтyгaлия пpaвитeлcтвaтa вeчe чacтичнo cyбcидиpaт цeнaтa нa гaзa, изпoлзвaн в eлeктpичecтвoтo и нaблюдaвaт кaк Фpaнция внacя цялaтa eвтинa eнepгия, кoятo мoжe. Иcпaнcкитe cкeптици пocoчвaт, чe cпecтявaнeтo нa гaз y дoмa нямa дa пoмoгнe мнoгo нa тexнитe фpeнcки cъceди, кaтo ce имaт пpeдвид oгpaничeнитe мeждycиcтeмни гaзoви вpъзки мeждy двeтe cтpaни.

Eдин eвpoпeйcки диплoмaт пpизнa, чe нaлaгaнeтo нa дaжби зa гopивo нa cтpaнитe oт EC би билo нeмиcлимo в нopмaлни вpeмeнa, нo кaтo ce имaт пpeдвид зимнитe pиcкoвe, "нe мoжeм дa изключим нитo eднa oпция".

Индустрията предупреди, че не може да изпълни мерките

"Призоваваме правителството да обяви как и дали смята да изпълни целите за намаляване наконсумацията на природен газ с 15%. Тези цели засега са доброволни, но има вероятност да станат задължителни. Испания вече обяви, че няма да се съобрази с изискванията на ЕК".Това обявиха в своя позиция от асоциацията на индустриалните консуматори /БФИЕК/.

Те изчислиха, че намаляване с 15% на потреблението в България означава ограничаване с около 450 млн. куб. м. на годишна база. Това са около 45% от консумацията на „Топлофикация – София“ или 82% от количествата, които могат да се съхранят в „Чирен“."Базовата енергоинтензивна промишленост в България категорично не може да намали с такъвобем консумацията си без да намали производството и да не изпълни поръчките си в нарушение на съществуващи договори.

Това ще доведе и до загуба на работни места, свиване на индустриалното производство и генерираната добавена стойност, съответно – до по-ниски приходи в бюджета", е становището на БФИЕК.Според тях подобни мерки само биха влошили икономическата обстановка. Освен това голяма част от производствата нямат алтернатива на природния газ като гориво или суровина в технологичните се процеси. Някои от топлофикационните дружества също не могат даизползват алтернативно гориво поради характера на когенерационните им инсталации.Призоваваме правителството и държавните дружества да направят всичко възможно загарантиране на доставките на природен газ в пълния им обем още от 1 август, както и да осигурят снабдяването след 31 декември 2022 г., когато официално изтича договорът с „Газпром експорт“, настояват още от БФИЕК, в организацията влизат 28 големипредприятия, които отговарят за 44% от промишленото потребление наелектроенергия и 57% от промишленото потребление на природен газ в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай