Електрошок за индустрията! Бизнесът с искания към властта

Предприятията ще трябва да изберат какво да платят - заплати ии електроенергия

Електрошок за индустрията! Бизнесът с искания към властта | StandartNews.com

Около 630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за месец юли, ако не бъдат приети мерки за да могат да им се дадат компенсациите за ток от държавата. Това съобщи в интервю за БНТ шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Това е най-високата цена досега и поставя индустрията в кризисна ситуация. За юли месец има закон, според който небитовите потребители трябва да бъдат компенсирани от цените на тока и има таван 250 лв. Сега те ще трябва да платят с 382 лв. повече, което общо за всички става 760 млн. - това е съвсем съпоставима сума с един фонд за заплати", оплака се Велев.

По думите му предприятията ще трябва да изберат какво да платят - заплати ии електроенергия, за да не им бъде спрян тока. Велев подчерта, че няма взето от Министерския съвет решение за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, а ние ще трябва да разкажем на нашите работници защо нямат заплати, каза още Велев. В много предприятия се спират други плащания, за да се съберат парите за заплати на работниците - очаква се много да изпаднат в ликвидна криза.

Васил Велев коментира искането на "Булгаргаз" да увеличи цената на газа за август с 54 процента: "Не е оправдана постъпката на "Булгаргаз" да прекрати доставките по дългосрочния си договор с "Газпром", където цените са много по-ниски. При равни други условия той е значително по-евтин, а всъщност купуваме пак от Русия газ, но чрез посредници, като в крайна сметка България плаща по-висока цена на "Газпром", колкото ако изпълняваше договора."

Той заяви, че служебното правителство трябва да седне на масата с преговори с "Газпром", защото България така или иначе ще трябва да плати за газа, който не получава.

В договора има клауза "вземи или плати" В края на годината това, което не е взето по договор, 80% от него се дължи като плащане. А ЕС ще ползва руски газ поне още пет години - такива са разчетите на Европейската комисия.

Още от май месец няма никакви компенсации за цената на газа за предприятията, а и не е ясно дали доставките ще са подсигурени за ноември и декември, алармира председателят на АИКБ.

Велев приветства временното връщане на Иван Иванов за председател на КЕВР: "Иван Иванов е добър и почтен човек и е независим, за разлика от много други регулатори. Да, ние сме му искали оставката, организирали сме протести, но му отдаваме дължимото - той е добър професионалист, почтен човек и независим."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай