ЕК заплаши Германия заради нелоялна конкуренция

ЕК заплаши Германия заради нелоялна конкуренция | StandartNews.com

В сряда се очаква Европейската комисия да открие наказателна процедура срещу Германия заради скрито субсидиране на производителите на зелена електроенергия, предаде БНР позовавайки се на списание „Шпигел".

Европейската комисия обвинява Берлин, че нарушава правилата чрез закона си за възобновяеми енергии. Този закон предвижда всички потребители в страната да плащат такса върху тока, с която се финансира производството на зелена енергия. Голяма част от фирмите обаче са освободени от нея. В резултат на това таксата, плащана от частните граждани, се повишава все повече. Чужди фирми също не се ползват от тази привилегия.

"В сряда Европейската комисия иска да открие процедура срещу Германия заради тези скрити помощи", пише списанието. Най-вероятно Брюксел ще поиска и подпомогнатите предприятия да върнат отпуснатите помощи на стойност милиони евро.

Списанието съобщава, че еврокомисарят за енергията Гюнтер Йотингер се е усъмнил дали германската политика за развитие на възобновяемите енергийни източници отговаря на правилата на конкуренцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай