ЕК отсече! Прогнозата за България

Какъв е очакваният ръст на БВП у нас

ЕК отсече! Прогнозата за България | StandartNews.com

Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто. Годишната инфлация на хармонизирания индекс на потребителските цени ще спадне на 3,4% в сравнение с 8,6% през 2023 г. Това показват данните за България от зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, предаде БНР.

Очакваният икономически растеж у нас за 2023 г. е 2 на сто, както бе прогнозирано през есента. Икономическата активност е била изправена пред по-слабо външно търсене, по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ натиск върху цените. Въпреки това частното потребление се е увеличило, особено през първата половина на 2023 г. Това е било подкрепено от по-силния пазар на труда, увеличеното доверие на потребителите, спада на инфлацията и силната кредитна дейност.

Износът на стоки значително се е свил, което е оказало влияние върху обема на индустриалното производство и продажби. Очаква се реалният БВП да отбележи ръст от 1,9 на сто през тази година и от 2,5 процента през следващата. Вероятно вътрешното търсене ще бъде главен двигател на растежа. Макар да се очаква скок на износа още през тази година, ще има отрицателен преносен ефект от 2023 г. върху прогнозата за годишния ръст. Очаква се продължаващ ръст на домакинското потребление, макар и по-слаб в сравнение с миналата година.

Годишната инфлация на хармонизирания индекс на потребителските цени спадна от 14.3% през декември 2022 г. на 5% през декември 2023 г. Общо за 2023 г. тя е била 8.6% - малко по-ниско от прогнозираното през есента. Очакванията са тя да спадне на 3,4% през 2024 г. Това е по-ниско от прогнозираното през есента. През 2025 г. тя ще бъде 2,9 на сто – без промяна на есенната прогноза. Тази година цените на вноса ще упражнят натиск надолу върху енергията, храните и неенергийните съставни части на индустриалните стоки. Инфлацията в цените на услугите също се очаква да спадне поради вторични ефекти от производствените разходи и очакваното забавяне на вдигането на заплатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Станислав
преди 2 месеца

До сега все още няма такьв прецедент цените на услугите да тръгнат на долу!!!

Откажи