Драстично поскъпват колите втора употреба. Причината

За 2022 година са регистрирани над 266 000 автомобила

Драстично поскъпват колите втора употреба. Причината | StandartNews.com

Драстично поскъпване на колите втора ръка отчитат от автомобилния бранш. Купувачите плащат с над 40% повече при покупка на употребявани автомобили. Търговците предупреждават и за нов вид измама при покупка от онлайн платформите, съобщава Нова телевизия.

Ръстът в цените на автомобилите втора употреба е над 40%. Експерти твърдят, че за тенденцията с повишението продължава да е виновна пандемията, по време на която автомобилната индустрия беше сериозно забавена.

„Новите автомобили рязко завишиха цените, съответно домакинствата в Западна Европа, които са свикнали всичко да им е на кредит или лизинг, нямат възможност да изплащат двойно или тройно по-скъпо един автомобил. Оттам нататък качването на цените на нови коли повиши цените на втора употреба автомобили. Западноевропейците си карат колите, които са закупили, и не ги сменят”. Така зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев си обяснява тенденцията.Затова, дори и един автомобил втора ръка да остарее, той не поевтинява, а напротив. Например кола от 2011 година, която преди 3 г. е струвала 20 хиляди лева, и днес запазва цената си.

За 2022 година по статистика на КАТ са регистрирани над 266 000 автомобила. 220 304 от тях са употребяваните превозни средства. През 2023 година се забелязва ръст на регистрираните коли - над 295 000 автомобила, от които близо 239 000 са втора употреба.

От Асоциация на вносителите на коли предупреждават, че отскоро на българския пазар е навлязла нова онлайн измама с търговия на коли. „Напоследък идват много жалби от некоректни търговци, които казват че напускат спешно България и продават автомобила на много ниска цена. Искат да им се изпрати капаро или задатък и след това няма никаква връзка с този човек”, алармира Любомир Доросиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен Алеков
преди 3 седмици

Ужас тези скапани и гадни автомобили! Имам чувството, че почти всеки първи селяндур в София е с подобно нещо. Няма чист въздух и пространство от тези тенекии и селяндури!

Откажи