Доматът с паспорт

Производителите ще могат да влязат безплатно в регистъра, обясни министър Димитър Греков

Доматът с паспорт | StandartNews.com

София. Българският домат вече ще има паспорт. Вкусните родни зеленчуци влизат в електронен регистър. Така ще сме сигурни, че салатата на трапезата е нашенска. Идеята на земеделското министерство ще стане факт наесен, обяви земеделският министър Димитър Греков. Вписването е напълно безплатно. Според министъра така ще се знае какво и кога се произвежда, какви количества ще излязат на пазара, за да се избегне пренасищане. Ще се ударят и далаверите с вносни зеленчуци, които тормозят от години българските земеделци. Не става въпрос за облагане с данъци, успокои той производителите. И обеща още един стимул за земеделието. Големи търговски вериги са готови да отворят вратите си за български зеленчуци и плодове. В Пловдив Греков откри първия пазар само за нашенски зарзават.

Трябва да имаме представа какво количество се произвежда. Така земеделският министър Димитър Греков обясни въвеждането на регистъра. Подготвя се и наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро за документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена, каза земеделският шеф. Ще има промени за животновъдите, с които се опростява начинът на кандидатстване и се облекчават изискванията за малките ферми.

"Надявам се, че ще дадем много повече от глътка въздух за животновъдите в Родопите", коментира Греков. Той откри в Пловдив първия пазар само за български плодове и зеленчуци. Пазарът е разположен на паркинга на магазин "Метро"-2, който предоставя площта и щандове на фермерите безплатно. Според министъра чрез веригите на магазина съвсем скоро тази продукция ще достигне и до други страни от ЕС. Така се дава възможност на производителите да предлагат продукцията си директно и тя да стига до потребителите на добри цени, коментира проф. Греков. Според него именно по този начин ще се избегнат прекупвачите и ще се прекъсне многократното увеличение на цените на родния зарзават, докато стигне до сергиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай