Добра новина за собствениците на апартаменти!

Съобщи я министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков

Добра новина за собствениците на апартаменти! | StandartNews.com

Имаме добра новина след разговорите с Европейската комисия за санирането на жилищните блокове - срокът, който бе до края на март за 100% финансиране, ще го удължим до май. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Ще имаме глътка въздух за още два месеца, което за всички желаещи да използват програмата, ще е изключително добра новина, добави той.

„Програмата за енергийна ефективност започва наново. Стартът ще е в края на другата седмица. Тези проекти, които са готови, би трябвало да бъдат оценени енергийно по новата наредба, която одобрих преди десетина дни. Всички ще могат да кандидатстват“, заяви регионалният министър.

До май ще е на 100% финансирането на санирането, уточни той.

„Казват, че големите сгради ще имат преимущество. Донякъде е така, тъй като това все пак е енергийна програма и целта е да се постигне ефект, но и по-малките сгради имат възможност да спечелят точки в класирането когато има 100% съгласие на етажната собственост“, обясни арх. Шишков. 

1,4 млрд. лева се предвидените средства за програмата, добави той.

„Техническият паспорт излиза около 8 лева на квадратен метър. Това е въпрос на преговори с проектантите. Ако бъдат одобрени, парите ще им бъдат възстановени. Рискът да не бъдат остава и е за сметка на етажната собственост“, подчерта министърът. 

Най-активни трябва да са кметовете и етажната собственост, за да се повиши качеството на санирането, добави той.

Шишков съобщи, че са осигурени пари за зимното почистване на пътищата и са подписани договори със строителни фирми. 

Според него строежът на интерконектора с Гърция е на 95% завършен.

След като бе попитан как по тръбата тече газ без проектът да е завършил напълно той каза, че е разделен на няколко етапа, за да е възможно това. 

„Не е завършен напълно, но минава цялото количество газ. Разделихме на етапи строежа, за да може да имаме газ на добри цени. Направихме така, че на първия етап да работи безопасно. До Нова година ще е завършен кабелът. Ако не бяхме разделили етапите, още нямаше да може да се транспортира газ. Азерското синьо гориво идва в пълния си обем“, заяви регионалният министър. 

„Строежът на магистрала „Европа“ се бави. Още през 2014 г. е замислена. Има одобрени подробни устройствени планове. Разделена е на три лота. Построен е средният. Удължават се сроковете за последния, който е от Сливница до София“, добави той.

„Когато бях заместник-министър в предишното служебно правителство, бях оставил подробен устройствен план. Бях го оставил на бюрото на бившия вече регионален министър Гроздан Караджов, но не бе одобрен. Бяха загубени седем месеца“, подчерта Шишков.

„Най-вероятно затова ще загубим част от европейското финансиране за последния етап. Той няма да може да бъде завършен до края на 2023 г., докогато е програмата. Правим всичко възможно максимално бързо да бъде отчуждено и да започне строителството. Няма как строителят да успее до предвидения срок да изгради този лот. Със сигурност ще има загуба“, добави той.

„Трябва да се мисли за тунела под Петрохан и за връзката, която да бъде дадена на концесия, защото тя е 70 км по-къса от този път, който държавата сега строи от Видин през Ботевград. Тя е изключително директна и трасе на целия товарен превоз към Кулата. Трябва да се построят „Хемус“ и връзката от Русе към Маказа. Това са все магистрали, които са нужни“, коментира министърът. 

„Тунелът Петрохан трябва да е приоритет, но трябва да се мисли за концесия, защото няма да има пари за всички магистрали“, добави той.

Голямата част от магистралите са със статут на скоростни пътища, каза той, след като му бе зададен въпроса защо ограничението е до 120 км/час на магистрала „Хемус“, каза още Иван Шишков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай