До 39% скача сметката за ток за декември

Отстраняват по-бързо авариите с модерна система по кабелите

До 39% скача сметката за ток за декември | StandartNews.com

София. Сметките за ток за декември ще скочат средно с до 39% спрямо тези за септември, предупредиха от ЧЕЗ. Причината е в увеличаване на потреблението на енергия през зимните месеци. Данните на ЕРП-то от 2009 до 2012 г. показват, че има постоянна тенденция през октомври спрямо септември потреблението да скача с 28%, а през декември спрямо септември - с 39 на сто. Така и средната сметка за ток може да скочи с толкова.

По-сериозното увеличение на сметката ще има за хората, които се отопляват с електроуреди. При тези с парно, камина или друго отопление увеличението на сметката естествено ще бъде по-малко. "Независимо от намалението на цените през март и август тази година през зимата ще има по-високи сметки", предупреди директорът "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ Димчо Станев. Ако обаче един абонат през декември например потреби същото количество енергия спрямо същия месец на 2012 г., то сметката му ще бъде с около 10% по-ниска, допълни той.

Станев препоръча на абонатите да помислят сериозно за икономисване на енергия, за което у нас има много голям потенциал. "Не само санирането и енергоспестяващите уреди могат да помогнат за това. Трябва да се промени изцяло начинът на мислене", каза Станев. И допълни, че намаляването на температурата в дома с 1 градус сваля сметката за ток с 6 до 10%, ако човек се отоплява с електричество.

Нова система, която показва точно къде по мрежата има авария, ще помага за по-бързото й отстраняване, защото екипът няма да губи време да търси мястото, обясни Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежи". За последните 5 г. броят на повредите е намалял с 41%, а на средната продължителност на прекъсването на тока - с 24%.

Хиляди с над 50% скок на фактурата

През януари 2014 г. до 730 хил. само от абонатите на ЕВН ще имат с 50% по-висока сметка за ток спрямо средната си фактура за предходните 6 месеца, изчисляват от ЕРП-то. А депутати предлагат промени в Закона за енергетиката, които изискват енергото да проверява достоверността на всяка фактура при такива отклонения. Ако предложението се приеме, то ще генерира допълнителни разходи за ЕРП-то, които ще трябва да се платят от всички абонати, пише в становище на ЕВН относно предложените поправки в закона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай