В края на май пускат покана за инвеститор в Белене

Срокът за подаване на заявления за участие след поканата е 90 дни

В края на май пускат покана за инвеститор в Белене | StandartNews.com

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или първите дни на юни, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес.

Тя уточни, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на държавите-членки на Европейския съюз, което отнема време.

Енергийният министър добави, че след като поканата бъде публикувана, ще започне да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни, считано от датата на публикуване й в Официалния вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата.

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество, коментира още Теменужка Петкова в отговор на въпрос по повод думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че "5 млрд. лв. е дупката в енергетиката".

"Аз не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете,  с какъв дефицит ние поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме", изтъкна министър Петкова. Тя посочи, че е бил създаден и Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, което е било една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор в България. Тази мярка е била високо оценена от Световната банка и Европейската комисия.

Тя обясни, че мярката е преназначена за това да бъдат компенсирани разходите до миналата година на обществения доставчик НЕК, свързани изкупуването на енергията от възобновяеми енергийни източници и всички останали производители, които по закон НЕК е трябвало да изкупува тяхната електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че от тук нататък ще се "върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар". За да се случи това, освен да бъдат изведени всички производители на електроенергия на свободния пазар, трябва да бъдат предприети и мерки по отношение на тарифния дефицит. Той ще бъде установен от КЕВР и да бъде нотифициран пред ЕК, допълни Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай