Събота,

До 30% от малките фирми спират дейността, нямат пари да фалират

От: Стандарт -
280
До 30% от малките фирми спират дейността, нямат пари да фалират
A
A
A

Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми в България планират да прекратят дейност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разходи. Това съобщи Елеонора Негулова, председател на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес, предаде БТА. 

"В наши вътрешни анкети сред над 3000 членове, фирмите декларират нагласа да обявят, че прекратяват икономическата си дейност, защото другата процедура - обявяване на фалит и влизане в ликвидация, е тежка и скъпа", коментира още Негулова. Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство. "За фирмите от селското стопанство дори субсидиите вече не са спасителен ресурс, защото приходите им от продажба на земеделска продукция намаляват непрекъснато, а заради увеличението на цените преработвателите ги натискат да продават евтино", коментира Елеонора Негулова.

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема на малките и средни фирми, защото става дума за системни затруднения, смята още тя. Фирмите  нямат  проблем само с рекордните цени на електроенергията. „Сега в цикличен порядък се увеличава всичко друго, което ползваме като суровини и материали, защото енергоносителите рефлектират върху цените им”, каза председателят на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес.

Евентуалното увеличаване на минималната заплата пък допълнително ще затрудни малкия бизнес, защото това значи нови разходи и ще доведе до съкращаване на персонал или до необявена заетост. 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички