До 30% от малките фирми спират дейността, нямат пари да фалират

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема, казва Елеонора Негулова

До 30% от малките фирми спират дейността, нямат пари да фалират | StandartNews.com

Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми в България планират да прекратят дейност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разходи. Това съобщи Елеонора Негулова, председател на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес, предаде БТА. 

"В наши вътрешни анкети сред над 3000 членове, фирмите декларират нагласа да обявят, че прекратяват икономическата си дейност, защото другата процедура - обявяване на фалит и влизане в ликвидация, е тежка и скъпа", коментира още Негулова. Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство. "За фирмите от селското стопанство дори субсидиите вече не са спасителен ресурс, защото приходите им от продажба на земеделска продукция намаляват непрекъснато, а заради увеличението на цените преработвателите ги натискат да продават евтино", коментира Елеонора Негулова.

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема на малките и средни фирми, защото става дума за системни затруднения, смята още тя. Фирмите  нямат  проблем само с рекордните цени на електроенергията. „Сега в цикличен порядък се увеличава всичко друго, което ползваме като суровини и материали, защото енергоносителите рефлектират върху цените им”, каза председателят на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес.

Евентуалното увеличаване на минималната заплата пък допълнително ще затрудни малкия бизнес, защото това значи нови разходи и ще доведе до съкращаване на персонал или до необявена заетост. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай