ДКЕВР: Токът няма да поскъпва

ДКЕВР: Токът няма да поскъпва | StandartNews.com

София. Няма да има никакво увеличение на цената на тока - нито сега, нито в близко бъдеще. Това каза пред БНТ Еленко Божков от ДКЕВР.

Той категорично отхвърли внушенията, че след изборите ще има преразглеждане и поскъпване на тока и направи уточнението, че енергийният регулатор ще обсъжда единствено промяна в цената на природния газ. "Ако ЕРП-тата не върнат дълговете си към НЕК, лицензите им ще бъдат отнети", потвърди той. ДКЕВР ще изслуша представители на електроразпределителните дружества в 14-дневен срок.

Божков обясни, че ако бъдат отнети лицензиите на ЕРП-тата, ще бъде назначен т.нар. специален управител, а дружество, на което е отнет лицензът, през следващите две години няма право да кандидатства за лиценз.

Божков уточни още, че жалбите срещу ЕРП-тата били съставени преди министъра на икономиката и енергетиката да започне да говори за тях, още през февруари. Той не е видял никакви изчисления от тяхна страна.

Еленко Божков определи като "подигравка" плащането на EVN, защото са били под формата на кредитиране на НЕК. EVN дължи над 200 млн. лева на държавната компания. Той беше категоричен, че дружествата задължително трябва да платят дължимите суми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай