Дъждовете спират розобера

Дъждовете спират розобера | StandartNews.com

Стара Загора. Заради по-топлото време тази пролет розите в Казанлъшката долина цъфнаха по-рано, но постоянните дъждове спират разоберачите. Ако продължава така, има опасност някои от пъпките да прецъфтят и да започнатда падат, оплакаха се розопроизводители от казанлъшкото с. Бузовград.

Така добивите като цяло щели да паднат под очакваното. Кампанията е стартирала с малко по-ниски изкупни цени – между 2,20-2,50 лв за килограм розов цвят. Производителите обаче прогнозират, че в разгара на розобера те ще се приближат до миналогодишните – около 3 лв килото. С малка плата са започнали и розоберачите, които винаги са били проблем в хода на кампанията. Сега те получават по 70-80 стотинки за килограм набран цвят, но тук прогонзата е нагоре. Кгато розоберът набере скорост, едва ли някой ще си позволи да плаща по-малко от миналоготидшното левче за кило.

Според специалистите от Института по розата в Казанлък и заради топлото време, и заради влагата розовият цвят е по-тежък и по-обемен от миналата година. Естествено било да се очакват по-високи добиви от декар. От добре поддържаните и напоявани розови градини розопризводителите можели да получат и 400-500 кг/дка. Това пък дава надежи на производителите на розово масло да са надяват на по-висок рандеман – 1 кг от чудодейния елексир да се получи от по-малко от обичайните около 3-3,5 тона розов цвят.

Тревогата на търговците на розово масло според експертите, е че близо ¼ от от миналогодишната реколта - около 1,5 – 2 тона розова масло, са останали непродадени. Това до голяма степен се дължало и на неразумно високата цена, на която търсения елексир се е търгувал – над 7 хил. евро за килограм. Тази година всички очакват търговската цена да падне до нормалните 6200-6500 евро/кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай