Чобанов: Фискалният резерв е 6 млрд. лева

Чобанов: Фискалният резерв е 6 млрд. лева | StandartNews.com

София. "Категорично няма основание, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 милиарда лева". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР в отговор на твърденията на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той подчерта, че в последните дни сме станали свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната.

"Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 милиарда лева. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях. Говорите за енергетиката, има нова задлъжнялост в енергетиката. Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетиката като цяло. Така наречената "дупка" в бюджета, отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Имаме ускорено усвояване на европейските фондове. Това е едно директно обяснение на ситуацията", поясни финансовият министър.

Чобанов бе категоричен, че не се очакват промени нито в ръководството на НАП, нито в Агенция "Митници

Относно това дали ще бъдат отпуснати допълнителни пари за спешната помощ, той посочи, че първо, ще се види какво е истинското състояние на Центъра за спешна помощ, ще се види дали няма вътрешни резерви.

"И тогава, ако е необходимо, държавата също би могла да помогне да се преодолеят проблемите. В момента сме свидетели на криза, но мисля, че тя е управляема", коментира Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай