Чижов: Брюксел не може да спре "Южен поток"

Чижов: Брюксел не може да спре "Южен поток" | StandartNews.com

ЕК няма достатъчно пълномощия, за да спре "Южен поток", нито основание да го прави. Това заяви пред агенция ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, коментирайки опитите на Брюксел да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"За да намерят основание, от ЕК трябва да докажат наличие на нарушения. Не знам детайли по провеждането на търга, но съм убеден, че от юридическа гледна точка всичко е правилно, тъй като това е твърде сериозен проект", заяви Чижов.

Уверен съм, че когато България е била приета в ЕС, тя отлично е разбирала всички възможни превратности за своята съдба. Това коментира още Чижов в отговор на въпрос за изпратеното писмо до България с въпроси относно спазването на европейските норми при провеждането на търга за изпълнител на "Южен поток".

Искаме да пожелаем на нашите колеги да успеят успешно да защитят своята гледна точка в брюкселските коридори, коментира още Чижов. Българската страна изрази удивление от такъв поврат и нарече обвиненията неоснователни. София се обосновава с това, че търгът е бил проведен в съответствие с българските закони и норми на ЕС, подчерта руският посланик в ЕС Владимир Чижов.

В същото време стана ясно, че Сърбия няма намерения да отлага началото на строежа на своята част от газопровода "Южен поток", планирано за юли, предаде Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай