Чакаме 1,7 млрд. и 7 хил. работни места

Кабинетът готви нови мерки са намаляване на административната тежест

Чакаме 1,7 млрд. и 7 хил. работни места | StandartNews.com

София. Работи се по 22 големи инвестиционни проекта на обща стойност 1,7 млрд. лв., с които ще се открият 7 хил. нови работни места, сочат данните на Българската агенция за инвестиции. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на 8-ата годишна среща на правителството с бизнеса.

Проектът "Супер Рила" не е сред тези 22, каза Бобева, като уточни, че има два проекта в областта на текстила, един голям в областта на винопроизводството и за изграждане на бизнес зони. Според Бобева спадът на инвестициите сега е най-големият проблем, въпреки че вече се забелязва леко оживление. Да се надяваме, че дори малка част от тези 22 проекта да се реализират, и ще допринесат за икономическия растеж, каза Бобева. Тя призна, че вътрешното търсене все още е свито въпреки големите социални плащания на правителството.

Затова кабинетът залага на износа като основа за икономическия растеж. Кабинетът "Орешарски" е запазил фискалната стабилност и ниските данъци, посочи Бобева. Фискалният резерв е почти 5 млрд. лв., заяви още Бобева. Продължава и дейността на икономическия екип по облекчаване на условията за бизнес. Готов е и ще бъде публикуван и третият пакет мерки за намаляване на административната тежест, главно в сферата на строителството, каза Бобева. В понеделник на среща с БТПП тя изрази разочарованието си от парламента, който не функционира толкова експедитивно, колкото се очаква от него и още не е приел промените, фиксирани в досегашните два пакета.

Бобева: Токът няма да поскъпва

Цената на тока няма да се увеличава, докато електроенергийната система не бъде ребалансирана. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева по време на годишната среща на правителството с бизнеса. Тя обясни, че това би могло да стане едва тогава, когато стане ясно, че в сектора няма повече резерви за постигане на по-голяма ефективност. Бобева бе категорична и че НЕК няма да бъде жертвана, за да бъде намалена финансовата тежест за други участници в системата. "Тази тежест трябва да се сподели от всички", каза вицепремиерът. И допълни, че не може едни да бъдат натоварени да платят сметката на други и че гражданите и бизнесът имат нужда от евтин ток и това трябва да бъде постигнато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай