Бургаската корабостроителница фалира

150 души уволнени незаконно

Бургаската корабостроителница фалира | StandartNews.com

Бургас. Някогашният мастодонт в тежката промишленост "Бургаски корабостроителници" фалира и спря производство. Всички работници и служители в завода са били уволнени в един и същи ден.

Близо 150 души са получили заповеди за съкращение на 6 декември. От тогава заводът не работи. На работа са само двама охранители от външна частна фирма, която има договор да пази базата.

Според работниците уволненията са незаконни, тъй като местната инспекция по труда не е била информирана, както изисква законът при масово съкращаване на щата. Работниците твърдят още, че заповедите им за освобождаване са били връчени пред 20-30 въоръжени гардове. "Сигурно ги бяха повикали тези охранители за респект. За всеки случай, ако някой откаже да си подпише заповедта", разказаха работници.

Изхвърлените на улицата твърдят, че не знаят кой е собственикът на завода. На 21 ноември в корабостроителницата е назначено ново ръководство, а старите шефове бързо са били освободени. Работниците се срещнаха с областния управител Павел Маринов и с омбудсмана на Бургас Цаню Атанасов и поискаха съдействие, за да бъдат извадени на светло собствениците на "Бургаски корабостроителници". Оказа се, че нито в областна управа, нито в инспекцията по труда има някаква информация за смяна на собствеността. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай