БСП обеща токът да не поскъпва

ДКВЕР ще каже мнението си по искането на ЕРП-тата след края на одитите

БСП обеща токът да не поскъпва | StandartNews.com

София. Токът няма да поскъпва от 1 юли, защото към момента няма предпоставки това да се случи, обяви депутатът от БСП и бивш зам.-икономически министър Явор Куюмджиев. По думите му исканията на ЕРП-тата за повишаване на цената на тока са несъстоятелни.

 

„Основният аргумент на дружествата, че няма да могат да правят инвестиции и че държавата не им позволява да поддържат мрежата и това би довело до спиране или нарушено подаване на електроенергия, са крайно несъстоятелни, защото никой не ги спира да инвестират собствени или заемни средства или да си направят разумен бизнес план, в който да си възвърнат инвестициите от подобряване на качеството на мрежите, привличане на нови клиенти и намаляване на загубите", коментира Куюмджиев.

 

Според него тези дружества до сега са разглеждани като златната кокошка, „на която да не падне перце от перушината", и са правени всякакви отстъпки в полза на тях и за сметка и в ущърб на потребителите в България. „Ние ще се противопоставим на тези искания и ще настояваме ДКЕВР да не приема техните искания", категоричен е той.

 

Преди дни от НЕК поискаха увеличение за цената на пренос 2.5 пъти. От ЕВН обявиха, че искат увеличение на цената на тока с близо 9%. Другите ЕРП също искат увеличение на цените, но още не са представили точни разчети.

 

Куюмджиев, че теоретично при променена икономическа обстановка - поскъпване на енергоносителите, курсът на долара поскъпне или инфлацията нарасне до огромни проценти, тогава ще бъде неизбежно. В момента няма икономическа логика това да се случи в момента, добави той.

 

„ДКЕВР е независим орган, които ще вземе своето независимо решение, но няма да бъде в посока увеличаване цената на тока, защото няма предпоставки за това", каза още Явор Куюмджиев.

 

По-рано председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че определянето на тарифите за домакинствата ще зависи от резултатите от започналите в началото на годината цялостни проверки в ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за дейността им през последните пет години.

 

Резултатите от одита ще са готови до 30 април, но на енергийния регулатор ще трябва известно време да ги обобщи и да излезе със становище.

 

В регулатора няма нито едно постъпило заявление до момента, от комисията ги очакват до края на март. След внасянето им ще стане ясно дали отговарят на публикуваните вече намерения.

 

Правила за отнемане на лицензи иска ДКЕВР

 

Промени в Закона за енергетиката, чрез които да се регламентират процедурите за отнемане на лицензи на енергийни предприятия, ще предложи ДКЕВР. Това обясни председателят на регулатора Боян Боев. В действащата наредба, която урежда този въпрос, не е описан точно и ясно целият процес. Затова регулаторът ще инициира тази промяна в нормативната уредба, като ще даде и своите предложения. Също така ДКЕВР ще поиска да бъде уреден законодателно и въпросът дали при отнемане на лиценза на някоя компания трябва да последва процедура и за промяна на собствеността на активите й или не, стана ясно от думите на Боев. Той уточни, че не става въпрос ДКЕВР да решава чия да бъде мрежата или дадена инсталация.

 

Стимулират строежа на малки ВЕИ-централи

 

Стимули за изграждането на малки ВЕИ централи ще бъдат дадени с промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Това стана ясно от думите на един от вносителите на промените Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България. Такива могат да бъдат например фотоволтаици с мощност до 200 киловата, които да се поставят по покриви на складове и т.н., обясни Ерменков. Стимули се въвеждат и за малки ВЕЦ-ове и инсталации на биомаса. От една страна, такива централи няма да натоварват мрежата, а от друга - това е първата крачка към децентрализиране на системата и намаляване на загубите по кабелите, допълни Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай