Брюксел ни изви ръцете

Заради "Южен поток" ни спират 90 млн. евро за кметовете

Брюксел ни изви ръцете | StandartNews.com

Брюксел ни изви ръцете заради "Южен поток". Само ден, след като Еврокомисията стартира наказателна процедура срещу страната ни за газопровода, пристигна втора лоша новина - замразяват се плащанията по проекти на кметовете за градско развитие и туризъм. Причините за спирането на 90 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" са "значителни недостатъци във функциониране на мениджмънта и системата за контрол". Това обяви говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан Ширин Уийлър. Малко преди писмото от Брюксел да бъде обявено официално от регионалното министерство, президентът Росен Плевнелиев директно свърза санкцията със стратегическия за Русия проект "Южен поток". Държавният глава заяви от Полша, че "заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по европейските правила, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове".

Брюксел ни пита за строителя на "Южен поток"

Дружеството изпълнител няма право да провежда обществени поръчки, гласи становище на агенцията

България има един месец, за да обясни на Брюксел как е избран изпълнителят на проекта "Южен поток". Това е съобщила за БТА Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. Коментарът е по повод официалното писмо от Европейската комисия, в което се настоява за спирането на проекта "Южен поток", докато се изясни спазени ли са европейските правила. Поводът за писмото е съмнението на ЕК дали търгът за строителство на тръбата, спечелен от консорциум между руската "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект Юг", е проведен по правилата. Подозренията на ЕК са, че "Южен поток България" наема преференциално за подизпълнители руски и български фирми, без да обяви поръчки във вестника на ЕС. Еврокомисията започва наказателна процедура срещу страната ни.

Дружеството "Южен поток България", което е с 50 на 50% българско и руско участие, няма право да провежда процедури по Закона за обществените поръчки. Това е изразено в становище на Агенцията за обществени поръчки от 2010 г., обясни енергийният министър Драгомир Стойнев. Той е изискал от проектната компания информация как е проведен конкурсът за строители, като самото дружество също ще отговаря на въпросите на ЕК. Започналата процедура не бива да е повод за истерия, подчерта Стойнев. Той припомни, че наказателни процедури по различни въпроси има заведени към почти всяка страна в ЕС. Той като министър също е наследил две наказателни процедури, свързани с енергийния пакет, които са решени положително. Не вярвам да има санкции във връзка със стартиралата европейска наказателна процедура към България, коментира министърът. Все още не се е стигнало до съд, предстоят месеци на диалог и съвместна работа с експертите на Брюксел по процедурата, за да се реши въпросът, обясни Стойнев. На 13 юни у нас ще пристигнат за разговори представители на ЕК. На тях ще им бъде дадена цялата информация за преведените процедури за строителство на тръбата, както и дефиницията за морски газопровод. Стойнев припомни, че "Южен поток" е европейски, а не български проект. "Не бива българи и другите страни членки на ЕС да се превръщат в заложници на конфликта Русия - Украйна. Нужна е добре разпределена солидарност в Европа", заяви Стойнев. Ако Русия и Украйна не се разберат за доставките на природен газ на 9 юни, ние ще питаме ЕК какво да правим, допълни министърът.

"Газпром" не вижда пречки

Пред "Южен поток" няма и не може да има пречки. Това коментира зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев. Въпреки негативните изказвания на някои европейски чиновници "Газпром" не възнамерява да се отказва от своите планове за "Южен поток" и има готовност да построи газопровода самостоятелно, без външни инвестиции, заяви Медведев. Той добави, че механизмите на проектно финансиране вече са ползвани от "Газпром" при изпълнението на "Северен поток" и "Сахалин-2". "Мисля, че този механизъм ще бъде ползван и за "Южен поток", заяви Александър Медведев, цитиран от "Интерфакс".

В същото време украинският премиер Арсений Яценюк призова ЕС да блокира проекта, съобщи РИА Новости.
Външните министри на България и Австрия Кристиан Вигенин и Себастиан Курц на среща във Виена пък са потвърдили подкрепата на двете страни за реализацията на "Южен поток".

"Позитано" зове да отстояваме позициите си

БСП е твърдо за "Южен поток". Това заяви зам.-председателят на партията Димитър Дъбов. И отбеляза, че на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП необходимостта от проекта е коментирана в детайли. "Това е проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България, най-вече с оглед на диверсификацията, тъй като сега газопроводът минава през Украйна", заяви Дъбов. "Газопроводът на украинска територия не се поддържа добре и ние помним 2008 г., когато газта бе спряна", каза зам.-председателят на социалистите. "Ние смятаме, че "Южен поток" трябва да бъде построен и независимо от призивите или намеренията за санкции, България трябва да прояви характер, както други страни членки на ЕС и проектът да бъде изпълнен успешно", категоричен бе Дъбов. Той коментира и наказателната процедура срещу България. "Тази форма на санкции няма задължителен и строг характер, това не е нещо, което може да стане веднага в обозримо бъдеще. Второ, не би могло да има такива преки последици за нас", посочи Дъбов. И допълни: "България е изпълнила всичко по правилата, които ЕС има и налага за изграждането на "Южен поток" на територията на страната ни. Ние нямаме притеснение в това отношение, ако има натиск, той е политически, по различни причини, виждали сме и Полша, и Унгария, и други държави, които наистина правят в определени моменти това, което е най-изгодно за тях", заключи Дъбов.

 

Спряха €90 млн. за общините

Брюксел замрази междинни плащания за 90 млн. евро по ОП "Регионално развитие". Средствата са по проекти за градско развитие и туристически атракции. След направен одит от Европейската комисия са "открити доказателства за значителни недостатъци във функционирането на мениджмънта и системата за контрол". Това посочи като причина за замразяване на парите Ширин Уийлър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Последната проверка от Брюксел, направена между 7 и 11 април, е установила проблеми при предварителния и последващ контрол на проектите. Правилата за работа и проверки са приети и одобрени от Брюксел по времето на тогавашния зам. строителен министър Лиляна Павлова. Сред посочените пропуски са такива в интегрирания проект за градския транспорт на Бургас, туристическия "Асеновград - свещената порта на Родопите" и проектът за достъпност на хора с увреждания на УАСГ. Проверяващите експерти от Брюксел са открили пропуски и в шестте проекта за противопожарна безопасност на Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Русе и Стара Загора. ЕК е регистрирала пропуски в 58 проекта за периода 2009 - 2013 г. и в още 8, подписани след юни 2013 г. Преди да бъдат пуснати евросредствата, ще бъдат проверени отново всички проекти по двете оси - за градско развитие и за устойчиво развитие на туризма. Брюксел препоръчва да бъде подобрен предварителният и последващ контрол на проектите, както и да се актуализира информацията към общините по ЗОП.

Защо ЕК има претенции само към нас?

Рамадан Аталай, председател на енергийната комисия в парламента

Ще дойдат европейските представители, ще проверят всичко документално и съм убеден, че след приключване на геополитическите препирни, ще се окаже, че България не е нарушила изискванията на Третия енергиен пакет. Ако пък се открият такива нарушения, ще бъдат отстранени и няма да се стигне до наказания. Смятам, че "Южен поток" е полезен за ЕС. Не знам защо ЕК все още не се обръща към другите държави, които са се включили в този проект и не търси от тях определени претенции. На тези, които са в опозиция, те са опозиция на правителството, но не искам да са опозиция на България. Отговорността за България е толкова голяма, както, когато си в управлението, така и когато си в опозиция. Не може "Южен поток" да бъде разменната монета за геополитическите препирни. На мене ми е по-мило да не останем без газ, отколкото в момента да се съобразявам с определени изисквания на чиновници от ЕК, без да са се запознали с документите. Г-н Стойнев е един от младите, които навременно се ориентираха в ситуацията и действията, които той прави, прилягат на един млад министър.
(Пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай