Събота,

Брюксел ни поряза за Еврозоната заради законови проблеми

От: Рачо Рачев -
16569
Брюксел ни поряза за Еврозоната заради законови проблеми
A
A
A

България все още не изпълнява две от изискванията за присъединяване към Еврозоната. Нашата страна не отговаря на показателите за стабилност на цените и за законодателство, изцяло съобразено с правилата на Европейската комисия, предаде БТА като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Комисията пояснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна показват висока инфлация, причинена от ръста на цените на енергията. Очакванията са в следващия доклад догодина да се отчете положителна промяна, защото инфлационният натиск се приема за временен и се предвижда да спадне чувствително. По тази причина няма очаквания за допълнително забавяне на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

ЕК отбелязва, че присъединяването към Еврозоната е част от задълженията, които държавите от ЕС са приели, за да се присъединят към Общността (без Дания).

Комисията дава оценка, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари догодина. Преди това се очаква необходимото одобрение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли.

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на Еврозоната през юли 2020 година. За хърватската икономика се отчита, че е малка и добре вписана в европейската, както и че банките са собственост основно на дружества в големи държави от Еврозоната.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на изискванията за приемане в Еврозоната.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com