Брокерите се успокоиха след тези данни за наемите на офисите

Наемните нива се стабилизират след ръста в началото на годината

Брокерите се успокоиха след тези данни за наемите на офисите | StandartNews.com
  • Все повече офис сгради включват в микса си коуъркинг и гъвкави сервизирани площи
  • Наемните нива се стабилизират след ръста в началото на годината

Пазарът на офиси в София се задържа стабилен през второто тримесечие на 2023 г. Излизането на нови сгради и забавените темпове на усвояване на свободните площи водят до лек ръст на незаетостта, като през второто тримесечие тя нараства от 16.1% на 16.6% за София. Значителна част от наемната активност заемат подновяванията на съществуващи договори, като IT и BPO секторът запазват най-висок дял от сделките. В него обаче е най-отчетлива и тенденцията за оптимизация на площите заради хибридната работа на служителите – част от компаниите подновяват договорите си или се преместват на по-малка спрямо заеманата до момента квадратура. Това сочат данни от доклада на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

„През последните 3 месеца пазарът показва относителна стабилност и предвидимост, макар и при ниски нива на наемна активност и по-бавно случващи се сделки. Хибридният начин на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък обем на пазара спрямо предходните периоди. Въпреки това има и компании, които са работили изцяло home office през последните години и в момента се завръщат в офис сградите. Макар и този тип наематели да имат малък дял от пазара процентно, не е изключено тази тенденция да се засили през следващите тримесечия”, коментира Явор Костов, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

От компанията отчитат и тренд на растящи компании, които напускат коуъркингите и наемат офис площ в същата сграда или район. В резултат на това нараства делът на офис сградите, които включват сервизирани и споделени офиси в микса си от площи, именно с цел да предложат повече гъвкавост на наемателите си и да привлекат растящи компании.

„Наблюдаваме и навлизане на нови компании в България, както и активност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неминуемо попадат в техния профил и интересът към такива пространства устойчиво расте. В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София надминаха 60 000 кв. м и има заявки за отваряне на нови”, посочи Йоанна Димитрова, зам.-мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton.

Обемът на офис сградите в процес на изграждане остава сходен с предходните тримесечия – около 190 000 кв. м, сочат още данните на Cushman & Wakefield Forton. Не са започнати и нови проекти с голяма квадратура, a завършваните обекти през последните месеци са относително малки. През второто тримесечие от компанията отбелязват завършването на малко над 11 000 кв. м нови площи. Общият обем на предлаганите на пазара офиси нараства от 2.267 млн. кв. м на 2.279 млн. кв. м. Подписаните и подновени през второто тримесечие наемни договори са за близо 34 000 кв. м спрямо 41 000 кв. м за същия период на предходната година.

Наемните нива се задържат стабилни след ръста в началото на годината. В момента първокласните локации в централната част на София се отдават за 16 евро/кв. м, докато цените в офис сградите по протежение на големите булеварди варират между 12 и 15 евро/кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай